Barion Pixel
A DK így védené a munkahelyeket és a munkavállalókat - Állami bérpótlékot, rezsimoratóriumot, “vírusszabadságot”!

A DK így védené a munkahelyeket és a munkavállalókat - Állami bérpótlékot, rezsimoratóriumot, “vírusszabadságot”!

2020.04.05.

A DK így védené a munkahelyeket és a munkavállalókat - Állami bérpótlékot, rezsimoratóriumot, “vírusszabadságot”!



Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa vasárnapi online sajtótájékoztatóján ismertette a DK tegnap bejelentett,  20 pontos gazdasági és szociális javaslatainak munkavállalókat érintő részéről.

 

“A kormány eddigi bejelentéseiből arra lehet következtetni, hogy egész Európában a magyar kormány készül a legkisebb válságkezelési csomaggal. Az a nagyságrendileg 1300 milliárd forint, amit a kormány a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére szán, biztosan nem lesz elegendő sem a munkahelyek megvédésére, sem a kis- és közepes magyar vállalkozások megmentésére.” - mondta a közgazdász-szakpolitikus, aki úgy véli, ennél egy nagyságrendileg nagyobb csomagra lenne szükség. 

 

Dávid Ferenc hangsúlyozta, a DK ebben tegnap példát is mutatott a kormánynak, hiszen egy 20 pontos, 3000 milliárd forintos gazdasági és szociális csomagot javasoltunk, tehát nem a levegőbe beszélnek.

 

“A Demokratikus Koalíció szerint mindent el kell követni a munkahelyek védelméért, mert sokkal könnyebb ma megvédeni egy munkahelyet, mint holnap létrehozni egy teljesen újat. A DK 20 pontos javaslatából most kifejezetten a munkavállalókat védő javaslatokról fogok beszélni.” - ismertette a szakpolitikus, majd felsorolta az ide vonatkozó pontokat.

 

1. Azok a cégek, amelyek árbevételük csökkenése ellenére is vállalják, hogy senkit sem rúgnak ki, az elszenvedett csökkenéssel arányosan állami forrásból kapják meg dolgozóik bérének egy részét! Ez a pont gyakorlatilag minden európai válságkezelő csomagban szerepel, hiszen éppen azzal tudjuk megvédeni a munkahelyeket, ha támogatjuk azokat a cégeket, amelyek vállalják, hogy senkit nem rúgnak ki. Ha a kormány végleges csomagjában nem lesz ilyen pont, azzal gyakorlatilag el is dől, hogy munkahelyek tíz-, talán százezrei fognak megszűnni. Ez a folyamat persze már el is kezdődött a kormányzati válságkezelés késlekedése miatt. Ha a magyar kormány nem kéthetes késéssel lép, kis túlzással ez az egy pont elegendő lett volna a válság érdemi kezelésére. De tudjuk, hogy nem így történt, a késlekedésnek pedig ára van.

 

2. Aki elvesztette az állását vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerült, az állami forrásból kapja meg a bére 80 százalékát! Aki egészen a járványhelyzetig keményen dolgozott, az igenis megérdemli, hogy ne maradjon egyik hónapról a másikra fizetés nélkül. Mivel a kormány nem lépett időben, már most is több tízezer ilyen ember van az országban, ezt még a kormány is elismeri.

 

3. Az álláskeresési támogatás folyósítási ideje emelkedjen hat hónapra, a már lejártakat pedig automatikusan hosszabbítsák meg a veszélyhelyzet végéig! Ha több tíz- akár százezer ember egyszerre keres munkát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sokan nem fognak mindössze 3 hónap alatt elhelyezkedni. Éppen ezért van szükség az egyébként Magyarországon meglehetősen alacsony álláskeresési járadékot legalább fél éven át biztosítani.

 

4. A kiskorú gyermekével otthon maradó munkavállaló a járvány ideje alatt vehessen igénybe bére 80 százalékával kompenzált fizetett szabadságot, úgynevezett “vírusszabadságot”! A munkaadó ezzel kapcsolatos terheit az állami költségvetés vállalja. Felháborító és igazságtalan, hogy ma kisgyermekes dolgozóktól azt várják el, hogy vegyék ki előbb a fizetett szabadságukat, majd menjenek fizetés nélküli szabadságra azért, mert otthon kell lenniük a gyerekkel. Ez gyakorlatilag a családbarát kormányzás ellentéte, hiszen azért fognak emberek előbb fizetés, utóbb pedig állás nélkül maradni, mert gyerekük van. Segíteni kell ezeket az embereket, hogy a járvány ideje alatt úgy maradhassanak otthon a gyerekeikkel, hogy közben nem veszítik el a megélhetésüket.

 

5. Az emberek és a kis- és középvállalkozások is kapjanak rezsimoratóriumot, a rezsifizetést halasszák el a veszélyhelyzet végéig! Aki éveken át rezsiharccal kampányolt és nemzeti tulajdonba üldözte a közműcégeket, az most ne tartsa a markát, hanem használja jóra ezt a helyzetet. A magyar vállalkozásokat és a magyar munkavállalókat is megilleti, hogy a járvány ideje alatt engedjék el nekik a rezsit.

 

6. Mivel a járvány okozta gazdasági nehézségek a veszélyhelyzet után is hatással lesznek a családok mindennapi megélhetésére, meg kell duplázni a családi pótlékot! Talán kevesen emlékeznek, hogy mikor emelték utoljára a családi pótlékot, ez azért van, mert utoljára ilyen a Gyurcsány-kormány alatt történt. Azóta a magyar forint a poklok poklát is megjárta, ezért mára minden sokkal drágább a boltokban, mint amikor a családi pótlék összegét megállapították. Ennek az emelésére a járványtól és a válságtól függetlenül is régóta szükség lenne, de mivel most különösen nagy segítséget jelentene, ezért azonnal meg kell duplázni a családi pótlékot!

 

7. És végül egy plusz pont, ami nem csak a munkavállalókat érinti, mégis el kell mondani minden lehetséges alkalommal, mert nagyon nagyon fontos. Az EU által válságkezelésre biztosított támogatásokat - összesen mintegy 2000 milliárd forintot - kizárólag egészségügyi eszközbeszerzésre, a kis- és középvállalkozások megsegítésére, valamint a kieső fizetések pótlására lehessen csak felhasználni! Az az összeg, amit az EU ad, önmagában a másfélszerese annak, amit a kormány eddig kilátásba helyezett. Ez a tény egyrészt mindent elmond az eddig bejelentett kormányzati csomag súlytalanságáról. Másrészt éppen ez a tény teszi indokolttá, hogy ezeket a pénzeket nem szabad stadionokra, látványberuházásokra, Mészáros Lőrincekre költeni. Ez egy óriási támogatási összeg, ez a pénz pedig a bajba került magyarokat, a vállalkozásokat és a munkavállalókat szolgálja, nem Orbán Viktort és az ország leggazdagabb oligarcháit.

RSS