Barion Pixel
Friss uniós javaslat - Az EU segít a válság miatt kieső bérek pótlásában

Friss uniós javaslat - Az EU segít a válság miatt kieső bérek pótlásában

2020.04.02.

Friss uniós javaslat - Az EU segít a válság miatt kieső bérek pótlásában

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament alelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió eddig 2000 milliárd forintos támogatást nyújtott hazánknak a járvány és a válság kezeléséhez, most azonban egy újabb, ennél is nagyobb európai segítség körvonalazódik.

 

“A koronavírus-járvány gazdasági hatásaira ezekben a napokban és hetekben meglehetősen felerősödtek az európai országok közötti különbségek, hiszen a tagállamok nem egyformán kezelik a kialakult válságot. Erre mi, magyarok vagyunk a legjobb példa. A kormányok szinte minden országban kifizetik az embereknek az elmaradt béreiket, hol kisebb-nagyobb részben, hol egészben.” - ismertette Dobrev Klára, aki arra is kitért, hogy ezzel szemben a magyar kormány egyetlen forintot sem adott a fizetésüket elveszítőknek, ma az Orbán-kormány miatt a magyarok járnak talán legrosszabbul az egész EU-ban. 

 

“Éppen azért, hogy ez ne így legyen és ne legyen ég és föld a különbség európai polgár és európai polgár között, az EU foglalkoztatásért felelős biztosa az Európai Munkahelyvédelmi Alap létrehozására tett javaslatot. Ez egy olyan ideiglenes és egységes rendszer, amelyben egyik európai polgár sem érhet kevesebbet a másiknál. Erre az EU 100 milliárd eurót, azaz egészen példátlan és elképesztő mértékű összeget szán, ebből lehetne megvédeni a magyarok munkahelyeit és pótolni a kieső fizetésüket.” - foglalta össze az EP-képviselő. 

 

Dobrev Klára kijelentette, hogy  a Demokratikus Koalíció támogatja az európai polgárok, köztük a magyarok fizetésének pótlására javasolt európai intézkedéseket és az Európai Munkahelyvédelmi Alap létrehozását. 

 

“Mi, magyarok is európai polgárok vagyunk és nem tehetünk róla, hogy nem vagyunk fontosak a saját kormányunknak. Nem tehetünk arról, hogy Orbán Viktort nem érdekli, hogy van-e fizetésünk és van-e munkánk, mi akkor is európai polgárok vagyunk. Nekünk, magyaroknak is jár, hogy ilyenkor ne bocsássanak el minket, vagy legalább ne maradjunk fizetés nélkül.”- jelentette ki az EP-alelnöke. Úgy fogalmazott,  a DK szerint ha Orbán Viktornak egy kicsit is fontos Magyarország és a magyarok élete, akkor támogatnia kell az uniós javaslatot, hogy a bajba került magyar dolgozók európai segítséggel jussanak fizetéshez. 

 

“Ez lenne a minimum azok után, hogy ma az Orbán-kormány az egyetlen olyan kormány Európában, amely egyáltalán nem pótolta az emberek kiesett fizetéseit. Ha már ő és a kormánya nem segített, legalább hagyja, hogy az EU segítsen!” - mondta Dobrev Klára. 

 

Az európai politikus azt is elmondta,  mostanra kiderült, hogy Orbán Viktor mire akar költeni a magyar emberek munkahelyei és fizetése helyett. “Egy Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető vagyonkezelő már kapott is 2 milliárd forintot, és biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen fideszes oligarchát sem hagynak majd az út szélén. Azt már a kormány is elismerte, hogy eddig is több tízezer ember veszítette el az állását a járvány hatásai miatt, ez a szám azonban csak nagyobb és nagyobb lesz, ha nem teszünk semmit.” - jelentette ki az EP-képviselő, aki szerint ezt elkerülhetjük, ha az Európai Munkahelyvédelmi Alaphoz Magyarország is csatlakozik. 

 

“Orbán Viktornak könnyű dolga van, hiszen ha már ő nem segített, az EU segít helyette, csak támogatnia kell az Európai Munkahelyvédelmi Alap létrehozását.” - mondta zárásként Dobrev Klára. 

RSS
Kapcsolódó politikusok