Barion Pixel
Egy új fideszes törvényjavaslat megszüntetné a polgármesterek, önkormányzatok döntési jogát

Egy új fideszes törvényjavaslat megszüntetné a polgármesterek, önkormányzatok döntési jogát

2020.04.01.

Egy új fideszes törvényjavaslat megszüntetné a polgármesterek, önkormányzatok döntési jogát

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerdai online sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz az éj leple alatt egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amely gyámság alá helyezné az önkormányzatokat, gyakorlatilag kivenné a demokratikusan megválasztott polgármesterek kezéből a városokat. Elmondása szerint elsőre talán úgy tűnhet, hogy ennek a javaslatnak a járványhoz van köze, ez azonban sajnos nincs így.

 

“Ha azt akarták volna orvosolni, hogy a jelenlegi járványhelyzet miatt a közgyűlések nem tudnak összeülni és döntéseket hozni, azt máshogyan oldották volna meg. Ennek a fideszes javaslatnak valójában semmi köze sincs a járványhoz, annál több a tavalyi önkormányzati választáshoz.”  - közölte Arató. 

 

A frakcióvezető-helyettes elmondta, a Demokratikus Koalíció szerint a kormány a tavaly elveszített önkormányzati választást akarja megbosszulni a most benyújtott diktatúra-törvénnyel. 

 

“Orbán Viktor még ezekben az időkben sem azzal foglalkozik, hogy hogyan állítsa meg a járványt és hogyan állítsa talpra a gazdaságot. Orbán Viktort most, a legnagyobb bajban is csak 3 dolog érdekli: a hatalom, a hatalom és a hatalom. A DK szerint felháborító, hogy a Fidesz törvényben akar diktatúrát bevezetni és kivenni a demokratikusan megválasztott polgármesterek kezeiből a településeiket. A DK azt követeli Orbán Viktortól, hogy ne diktátorként, hanem felelős miniszterelnökként viselkedjen, és a hatalmi játszmák helyett foglalkozzon a járvány és a válság megállításával!” - sorolta a politikus. 

 

Arató Gergely azt is hangsúlyozta, ha a Fidesz a járványhelyzetre való tekintettel szeretett volna tenni bármit az önkormányzatok ügyében, akkor például azt tette volna lehetővé, hogy a közgyűlések online is ülésezhessenek és távszavazással is dönthessenek, hiszen ezt a jelenlegi törvények kizárják. 

 

“Ez a törvény azonban nem az önkormányzatok segítéséről, hanem az önkormányzatok beszántásáról szól. Hogy egy példát mondjak, hiába akarnak majd a DK-s polgármesterek maszkokat osztani a saját kerületükben, ha azoknak a fideszes bizottságoknak az engedélye kell hozzá, akik szerint nem is kell maszkot viselni.” - ismertette a DK frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: ez a törvény tehát kifejezetten azt célozza, hogy megsemmisítse a tavalyi önkormányzati választás eredményét, amelyen az emberek az ország számos pontján fideszes polgármestereket váltottak le.

 

“Ez a bosszú, méghozzá a járvány leple alatt benyújtva. Ezt csak erősíti, hogy olyan elfogadhatatlan, a járványtól független intézkedések is belekerültek ebbe a salátatörvénybe, mint hogy 6 egyetemet alapítvánnyá alakítanak, vagy hogy tömegesen adnának át szociális és gyermekvédelmi intézményeket az egyházaknak.” - jelentette ki zárásként Arató Gergely. 

RSS
Kapcsolódó politikusok