Barion Pixel
Orbán Viktor nem hagyja, hogy az EU kifizesse a magyarok kieső bérét

Orbán Viktor nem hagyja, hogy az EU kifizesse a magyarok kieső bérét

2020.03.31.

Orbán Viktor nem hagyja, hogy az EU kifizesse a magyarok kieső bérét 

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a párt parlamenti frakcióvezetője kedd déli online sajtótájékoztatóján a munkahelyek védelmének fontosságáról beszélt. Felhívta a figyelmet, most van ideje a cselekvésnek, mert mostanra világossá vált, hogy a koronavírus ezen szakaszában mik a legfontosabb tennivalók: járványügyi, egészségügyi intézkedéseket kellett hozni, intézkedni kell munkahelyvédelemről, kereset- és bérpótlásról, és persze meg kell menteni a gazdaság legnagyobb részét. 

 

“Az egészségügyben világosak a tennivalók, bár a kormány nagy késéssel kezdte el a felkészülést” - mondta előzetesen a Dk elnöke, hozzátéve: ma is hiányoznak a tömeges tesztelések, és a védőfelszerelések széleskörű biztosítása sem megoldott. 

 

A sajtótájékoztató fő témájára visszatérve elmondta, Európában lényegében az Orbán-kormány nem tett még semmit a munkahelyek védelmének érdekében. A DK elnöke ismertette, kivételesen az Európai Unió is nagyon gyorsan döntést hozott, 2000 milliárd forint rendelkezésre állna arra, hogy a kormány segítse azokat, akik részben vagy egészben elvesztették a munkahelyüket. 



“Az Orbán-kormány mégsem tett eddig ilyen lépéseket, hogy miért nem, abban csak találgatni lehet. Azért-e, mert tagadva azt, hogy ez a pénz rendelkezésre áll, így folytatják az unio-ellenes politikájukat, vagy azért, mert ezt a pénztarra tartogatják, hogy úgy költhessék el, ahogy korábban is: saját érdekkörükben, hogy ők gyarapodhassanak” - mondta Gyurcsány Ferenc. 

 

A politikus hangsúlyozta, brutálisan sok embert fog érinteni állásuknak elvesztése. De a 2000 milliárd forint elég lenne, hogy egymillió ember számára a kiesett jövedelmük 80%-át hat hónapon keresztül ki tudja fizetni az állam. 

 

“Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy minden olyan munkavállalónak, aki részben vagy egészben elvesztette állását, vagy fizetés nélküli szabadságra küldték, fizessék ki az elmaradt jövedelmük 80%-át! Ilyen módon megelőzhető a tömeges szociális-egzisztenciális katasztrófa, így lehet biztosítani, hogy családok túléljék mindazt, ami most történik és előttünk áll.”

 

A DK elnöke kijelentette, pénz erre biztos, hogy van, egyelőre az akarat hiányzik, de a kormánynak most már ideje döntést hozni a kiesett jövedelmek pótlásáról. 

RSS
Kapcsolódó politikusok