Veszélyes, hogy az operatív törzs beszéli le az embereket a maszkok használatáról - Cseh és szlovák mintára a magyar kormány is adjon maszkokat az embereknek!

2020.03.26.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője csütörtöki online sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként eddig 50 konkrét intézkedésre tett javaslatot a járvány megállítására és a válság kezelésére vonatkozóan. A politikus ezúttal egy súlyos járványvédelmi hibára hívta fel a figyelmet, amely nehezítheti a vírus terjedésének lassítását.

“Magyarországon a járvány kezdete óta azt halljuk az országos tisztifőorvostól, hogy az egészségeseknek nem kell maszkot hordaniuk. Ez egy nagyon veszélyes kijelentés, hiszen a járvány elleni védekezést éppen az nehezíti, hogy nem tudjuk, ki az egészséges és ki a tünetmentes fertőzött.” - ismertette a képviselő, hozzátéve: nem szabad elfelejteni, hogy a kutatások szerint akár a fertőzöttek túlnyomó többsége is tünetmentes lehet.

Varga Zoltán úgy fogalmazott, ha még a járvány elleni védekezés egyik vezetője is azt mondja, hogy az egészségesek ne hordjanak maszkot, akkor nem lesz maszk a magukat egészségesnek érző, valójában azonban fertőzött és a fertőzést terjesztő embereken sem.

“Erős a gyanú, hogy az Operatív Törzs mindennek ellenére azért kommunikája ezt, mert Magyarországon Európában lassan egyedülállóan továbbra is hiánycikk a maszk.” - közölte az országgyűlési képviselő.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció arra kéri az Operatív Törzset, hogy vonja vissza veszélyes kijelentését, miszerint az egészségeseknek nem kell maszkot hordaniuk, ez ugyanis egyenesen oda vezet, hogy a tünetmentes vírusterjesztők sem fognak maszkot hordani.

“A DK továbbá azt követeli a kormánytól, hogy adjon ingyenesen maszkot minden magyar állampolgárnak, hiszen most az a legfontosabb, hogy az emberek ne fertőzzék meg egymást! Hogyan fordulhat elő, hogy lassan egy hónapja itt van a járvány, de még mindig nem lehet maszkot venni? Minek kellene történnie ahhoz, hogy egy ilyen egyszerű dolgot megoldjon a kormány? A DK szerint a kormány köteles ingyenesen maszkokat biztosítani az embereknek, méghozzá a lehető leggyorsabban, eleget vártunk már.” - sorolta a DK-s képviselő.

Varga Zoltán szerint az a kijelentés, hogy az egészségeseknek nem kell maszkot hordaniuk, szembemegy az összes nemzetközi példával és járványvédelmi gyakorlattal. Emlékeztetett, Szlovákiában és Csehországban például éppen most döntöttek úgy, hogy maszk nélkül ne is lehessen utcára mennie senkinek, korábban pedig ugyanezt tette a járványt sikeresen megállító Kína is.

“Senki sem tudhatja magáról, hogy egészséges-e vagy csak tüntementes. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol a kormány feltűnően és aggasztóan keveset tesztel mind a mai napig. Nálunk sokszor még a szinte biztosan koronavírusos betegek se tudhatják meg, hogy fertőzöttek.” - mondta zárásként Varga Zoltán.