Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció nem asszisztál Orbán korlátlan teljhatalomához!

A Demokratikus Koalíció nem asszisztál Orbán korlátlan teljhatalomához!

2020.03.22.

A Demokratikus Koalíció nem asszisztál Orbán korlátlan teljhatalomához!

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a DK delegációvezetője az Európai Parlamentben, vasárnap délutáni, online sajtótájékoztatóján számolt be a párt rendkívüli elnökségi ülésén született döntésről. 

 

Molnár Csaba mindenekelőtt elmondta, a biztonságra való tekintettel az elnökség is online ülésezett, továbbá ismertette, hogy két dolgot tettek a rendkívüli ülésen: alaposan, minden részletében megvizsgálták a kormány által benyújtott felhatalmazási törvényt, valamint áttekintették az uniós példákat a különleges jogrendre vonatkozóan. 

 

“Az európai példákból azt láttuk, hogy a 27 országból 16-ban van érvényben valamilyen különleges jogrend, 4 országban bár különleges járványügyi szabályok vannak, különleges jogrend nincs, 7 országban pedig semmi ilyesmi nincs érvényben.” - összegezte az ügyvezető alelnök. 

 

“Abban a 16 országban, amelyben különleges jogrend van érvényben, kivétel nélkül azt látjuk, hogy mind időbeli korláthoz van kötve, sehol sincs végtelen veszélyhelyzet, ilyet csak Orbán Viktor kér magának. Belgiumban, Franciaországban, Észtországban, Finnországban, de  Olaszországban is, ahol a legsúlyosabb helyzet, maximalizálva van a kormány felhatalmazása.” - közölte a politikus, hozzátéve: végtelen teljhatalma egyetlen európai kormánynak sincs, ez európai demokráciákban teljesen példátlan, és nem is kért ilyet senki sem, kizárólag Orbán Viktor. Nem csak azért nincs, mert ez ellenkezne a demokratikus rendszerekkel, hanem mert a járványhelyzeten túl nincs is erre egyébként szükség. A sajtó jogosítványait sem csorbítják egyetlen országban sem, és nem is akarják elhallgattatni -  hisz mindenhol épp az átláthatóság és a tájékoztatás kiemelten fontos ügy. 

 

Molnár Csaba közlése szerint a  Demokratikus Koalíció elnöksége úgy döntött, hogy készen áll meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, de csak előre megszabott konkrét időre, nem pedig alkotmányos kontroll nélkül, az idők végezetéig.

 

“Nem kérdés, hogy veszélyhelyzet van Magyarországon. De a kormánynak tennie kell a dolgát minden felhatalmazás nélkül, védeni kell az orvosokat, ápolókat, maszkokat kell osztani, teszteket kell végeztetni, márpedig ehhez nem kell különleges jogrend. Az pedig, hogy Orbán korlátlan hatalmat kér ez nem szükséges és nem is illeszkedik az alkotmányos redbe. A DK ultimátuma az, hogy ezt a rendeletet az Országgyűlésnek 15 naponként felül kelljen vizsgálni, akár távszavazással is, ahogyan például az Európai Parlamentben is dolgoznak jelenleg! Nem lehet továbbá hagyni azt , hogy a kormány a járványra hivatkozva más területeken is teljhatalmat gyakoroljon. Szükséges továbbá az erős kontroll, az alkotmányossági ügyekben az Alkotmánybíróságnak ezért három napon belül kelljen döntenie ebben az időszakban.

Illetve nem utolsó sorban nem támogatható olyan szabályozás, ami elhalhallgattatná a független sajtót. Ismétlem, ezeket a javaslatokat Orbán Viktor nyugodtan tekintheti a DK ultimátumának is!.” - jelentette ki a DK ügyvezető alelnöke. 

 

Molnár Csaba arra is emlékeztetett, hogy sajnos a kormány az elmúlt 10 évnek köszönhetően nem élvezi sem az ellenzéki pártok, sem az ország felének feltétlen bizalmát. 

 

“Ha soha nem hazudtak volna nekünk, nem vertek volna át minket, talán más lenne a helyzet, de nem így történt. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a kormány pontosan tudja, hogy a járvány kezeléséhez nincs szüksége végtelen teljhatalomra, ahogy senkinek sincs Európában. Ez nyilván arról szól, hogy ismét lehessen az ellenzéket igaztalanul vádolni, felelőtlennek nevezni, hibásnak nevezni. Nagyon szomorú, hogy akkor, amikor magyar emberek halnak meg koronavírusban, az Orbán-kormány továbbra is belpolitikai hatalmi csatározást szeretne velünk folytatni, ahelyett, hogy tömegesen tesztelne vagy maszkokat szerezne be. Mi ebbe azonban nem megyünk bele, mi az országot szolgáljuk, ezért ragaszkodni fogunk az országgyűlés ellenőrző jogához.” - fogalmazott a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, hozzátéve, hogy a járvány valódi kezeléséhez szükséges intézkedéseket fogja támogatni a DK, Orbán hatalmi gőgjéhez azonban nem asszisztálnak. 

RSS
Kapcsolódó politikusok