Tömeges vírustesztelést követel a DK!

2020.03.20.

Tömeges vírustesztelést követel a DK!

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa tartott online sajtótájékoztatót pénteken. Kezdésként emlékeztetett arra, hogy  a járvány kezelésével és gazdasági hatásaival kapcsolatban a DK felelős ellenzéki pártként már 48 konkrét intézkedésre tett javaslatot. Hozzátette: a mai javaslat nem lesz sem új, sem különleges, ám annál fontosabb.

“A hivatalos adatok szerint jelenleg 85 igazolt koronavírus-fertőzött van az országban, 116-an vannak karanténban, valamint mindössze 3007 darab tesztet végzett eddig a kormány. Miért fontos ez? Mert jelen pillanatban nincs olyan ország a világon, ahol ilyen egyenletes és fokozatos ütemben növekedne az igazolt fertőzöttek száma.” - foglalta össze Komáromi, aki arra is kitért, hogy a magyar növekedési görbe nem hasonlít egyetlen más ország fertőzési görbéjére sem, jóllehet, más országok annyi tesztet végeznek ebben a szakaszban naponta, amennyit a magyar kormány eddig összesen végzett.

“Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a magyar kormány vagy nem akarja tudni, vagy nem akarja elmondani a fertőzöttek valós számát. Hogy melyik a rosszabb, azt nem szeretném eldönteni, az azonban biztos, hogy a járvány elleni védekezés alapvető feltétele, hogy tudjuk az igazságot és lássuk a valós számokat.” - mondta az egészségpolitikus.

Komáromi Zoltán ismertette, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány kezdje már meg végre a tömeges tesztelést.

“Ebben a helyzetben nincs helye titkolózásnak, nincs helye elhallgatásnak! Aki nem tesztel tömegesen, az a homokba dugja a fejét és vörös szőnyeget terít a vírus terjedése elé, márpedig más országok annyi tesztet végeznek ebben a szakaszban naponta, amennyit a magyar kormány eddig összesen végzett.” - hangsúlyozta. Komáromi Zoltán közlése szerint a DK azt követeli, hogy a kormány hallgasson végre a WHO-ra, az Egészségügyi Világszervezetre és teszteljen, teszteljen, teszteljen, méghozzá tömegesen! A DK szerint emellett tesztelni kell a tüdőgyulladásban, vagy hasonló tünetekben már elhunytakat is.

“Bár rajtuk már nem segíthetünk, járványvédelmi szempontból fontos, hogy ezeknek az elhunytaknak a hozzátartozói tudják, ha szerettük koronavírusban halt meg, hiszen ők kontaktszemélyeknek számítanak, akik szintén betegek és/vagy terjesztők lehetnek.” - jelentette ki a DK szakpolitikusa.

Komáromi Zoltán arra is emlékeztetett, azt már a magyar kormány is beismerte a tegnapi kormányinfón, hogy jóval több beteg lehet a hivatalosan megerősítettnél. Gulyás Gergely szerint a valós szám ennek a tízszerese is lehet, ugyanakkor a volt országos tisztifőorvos szerint akár százszor annyi beteg is lehet, mint amennyi a hivatalos adatokban áll.

“Lassan nincs olyan óra, hogy a közösségi oldalakon ne bukkanna fel egy rémtörténet kétoldali tüdőgyulladásban szenvedő, rosszabb esetben már haldokló, koronavírusra azonban soha nem tesztelt betegekről.” - mondta a szakpolitikus, ismételve, ha a kormány nem tudja mennyi fertőzött van, vagy nem akarja beismerni a valós számot, az a járvány elleni védekezést veszélyezteti, hiszen ha nem tudjuk, hogy hány betegnél járunk valójában, akkor azt sem fogjuk tudni, hogy mikor közeledünk a végéhez. A kormány szerint van elég teszt, tehát nincs akadálya a tömeges tesztelésnek.

“Iránban már láttuk, hogy hova vezet az a gondolkodás, hogy nem baj, ha sok a koronavírusos beteg, ha csak kevesükről derül ki, hogy valóban azok. Iránban a hivatalos adatok szerint alig több, mint 18 ezer beteg van, a szakértők azonban 600 ezer és 2 millió közé teszik a valós megbetegedések számát. Ez a vírus nem játék, itt nem lehet statisztikát hamisítani, mert végzetes következményei lesznek.” - ismertette Komáromi Zoltán.