Barion Pixel
Se elég teszt, se elég maszk - A kormány teremtse meg a járványvédelem alapvető feltételeit!

Se elég teszt, se elég maszk - A kormány teremtse meg a járványvédelem alapvető feltételeit!

2020.03.16.

Se elég teszt, se elég maszk - A kormány teremtse meg a járványvédelem alapvető feltételeit!

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a  DK eddig 38 konkrét intézkedésre tett javaslatot a járvány kezelését illetően. 

 

Azért teszünk minden nap újabb javaslatokat, mert bár az ország és az emberek védelme a mindenkori kormány dolga, az ellenzék feladatának ilyen helyzetben azt tartjuk, hogy ellenőrizze és segítse a kormány munkáját. Erre irányul a mai sajtótájékoztatónk is.” - mondta bevezetőként a képviselő. 

 

Varga Zoltán felhívta a figyelmet, már nagyjából látható más európai országok példájából, hogy a járvány elleni korai védekezésnek két fontos eleme van. Az egyik az egészségügy felkészültsége, azon belül pedig az orvosok ápolók, beteghordók védelme. 

 

“Ha nekik nincs maszkjuk és kiesnek, akkor baj van. A másik fontos elem a rengeteg tesztelés, hiszen minden kontaktkutatás értelmetlen, ha végül nem tudjuk meg, ki kapta el és terjeszti tovább a betegséget és ki nem. Szomorúan látjuk, hogy a magyar kormány teljesítménye mindkét kiemelt kérdésben lesújtó.” - összegezte a DK országgyűlési képviselője. 

 

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció két nagyon egyszerű dolgot kér a kormánytól, amelyek egyaránt a sikeres járványvédelem alapvető feltételeinek számítanak.

 

“A DK azt kéri, hogy a kormány azonnali hatállyal lássa el az orvosokat, ápolókat és minden egészségügyi dolgozót megfelelő maszkokkal! Természetesen a speciális, FFP2 és FFP3 típusú légszűrős maszkokról beszélünk, az orvosi maszk ugyanis nem az egészségesek védelmére való.

A kormány dobja ki az eddig használt, láthatóan tökéletesen alkalmatlan protokollt arra vonatkozóan, hogy kit kell tesztelni! Azt kérjük, hogy kezdjék meg a tömeges koronavírus-tesztelést, méghozzá az ország összes erre alkalmas laborjában! Ma már naponta kellene annyi tesztet végeznünk, mint amennyit eddig összesen végeztek. Egy járvány esetében végzetes lehet az a gondolkodás, hogy nem az a baj, ha sok a koronavírusos beteg, hanem az, hogyha ez kiderül. El kell kezdeni a tömeges tesztelést, ahogy azt a járványvédelmi szakma is követeli. Legutóbb épp a SOTE Immunbiológiai Intézetének igazgatója mondta ezt, reméljük, hogy ő Kovács Zoltán számára is elég hiteles a kérdésben.” - mondta a DK-s politikus. 

 

“Az emberek élete nem játék!” - hangsúlyozta Varga, hozzátéve:  a maszkok és a tesztelés ügyében is egyaránt érthetetlen, hogy hetek óta nem történt semmi. 

 

“Régóta hallgatjuk azt az Operatív Törzstől, hogy valahol-valakinél állítólag vannak maszkok. Láthatóan ez nem igaz, ezért van már most is számtalan egészségügyi dolgozó karanténban. Ugyanígy nem értjük, hogy miért beszél hetek óta az Operatív Törzs kontaktkutatásról, ha aztán nem tesztelik a kontaktokat? Így mi értelme őket felkeresni, ha nem derül ki, hogy ki egészséges és kit kell karanténba zárni?” - tette fel a kérdést Varga Zoltán. 

RSS
Kapcsolódó politikusok