A DK konkrét javaslatai a koronavírus elleni védekezésre! (FOLYAMATOSAN FRISSÜL!)

2020.04.24.

A Demokratikus Koalíció kiemelten fontosnak tartja, hogy csak felelősen és megfontoltan kommunikáljon a koronavírussal kapcsolatban. Hisszük, hogy amíg az emberek és az ország védelme a mindenkori kormány feladata, addig ennek az ellenőrzése és segítése a mindenkori ellenzéké. Éppen ezért a DK számos konkrét javaslatot tett már a kormánynak a szükséges intézkedésekre vonatkozóan, amelyek közül többet a kormány végre is hajtott. A DK koronavírussal kapcsolatos javaslatai ezen, a folyamatosan frissülő oldalon olvashatóak:

71. A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületekben egyszeri, ötvenezer forintos otthonápolási támogatást adnak azoknak, akiknek valamelyik családtagját a koronavírus-járvány miatt hazaküldték a kórházból. (04.22.)

70. A Demokratikus Koalíció javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt megbetegedő orvosok 100%-os táppénzre legyenek jogosultak! (04.21.)

69. A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy ne kiegészítse a két héttel korábban bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi csomagot, hanem alkosson helyette újat. (04.20.

68. A Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt  felszólítja a kormányt, hogy pótolja az önkormányzatok koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzésiadó-bevételeit. (04.19.

67. A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy határozatlan ideig halasszák el az idei érettségiket. A párt a vizsgákat egy hónappal a járványveszély elmúltát követően tartaná meg. (04. 16.)

66. A Demokratikus Koalíció azt kéri a kormánytól, hogy tiltsa meg a telefon- és internetszolgáltatások kikapcsolását a veszélyhelyzet ideje alatt. (04.16.)

65. A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy valamennyi koronavírus-tesztelés legyen ingyenes, az állam által finanszírozott (04.16.)

64. A Demokratikus Koalíció javasolja, hogy teszteljék a külföldről érkezett maszkokat, hogy kiderüljön, alkalmasak-e egyáltalán a használatra! (04.11.)

63. A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy engedjék el a vállalkozások idei kamarai tagdíját, hogy túlélhessék a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett válságot! (04.08.)

62. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a kormánynak, hogy haladéktalanul kezdjék meg minden egészségügyi dolgozó tesztelését! (04.06.)

61. A Demokratikus Koalíció 4 konkrét dolgot kér a miniszterelnöktől az egészségügyben dolgozók juttatásával kapcsolatban: 1. A juttatás ne idén legyen, hanem azonnal! 2. A juttatás vonatkozzon minden egészségügyi dolgozóra! 3. A juttatás ne egyszeri legyen, hanem rendszeres és állandó. 4. A juttatás pénzben történjen, ne utalványban! (04.03.)

60. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a kormánynak, hogy egyeztessenek végre a pedagógus- és szülői szervezetekkel arról, hogy hogyan és mikor lehet lebonyolítani az idei érettségit! Hozzanak végre végleges és érvényes döntést az ügyben egy héten belül, nem lehet bizonytalanságban tartani a gyerekeket, szülőket és tanárokat sem! (04.02.)

59. A DK azt követeli, hogy a fejlesztőpedagógusok és a fejlesztő szakemberek részére is biztosítson KATA-mentességet a kormány! A vírusjárvány okozta veszélyhelyzet nem csak a tanítókat és tanárokat állítja sokszor megoldhatatlannak tűnő helyzetek elé, hanem a fejlesztőpedagógusokat és fejlesztő szakembereket is. Nem szabad megengednünk, hogy az előttünk álló nehéz időszak ezeket a gigászi munkát végző pedagógusokat és szakembereket teljes anyagi bizonytalanságba taszítsa. (04.02.)

58. A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy ha már ők nem segítettek a magyar munkavállalókon és vállalkozásokon, akkor legalább hagyják, hogy az EU segítsen! Költsék az EU 2000 milliárd forintos támogatását egészségügyre, munkahelyekre és fizetésekre! (03.31.)

57. A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy a személyi jövedelemadó további egy százaléka felajánlható legyen a koronavírus-járvány elleni védekezésre! A járvány miatt rengeteg ember került már most kilátástalan helyzetbe, ezért szükséges, hogy az egyházaknak és a civil szervezeteknek felajánlható 1-1%-on túl az SZJA további 1%-át lehessen felajánlani a koronavírus-járvány elleni védekezésre. (03.31.)

56. A DK azt követeli, hogy duplázzák meg az egészségügyi dolgozók fizetését! Orvost, ápolót, asszisztenst, beteghordót, kórházi takarítót többé nem hagyhatnak cserben! A kormány 10 éve hitegeti ezeket az embereket szép szavakkal, üres ígéretekkel, most pedig védőfelszerelés és maszkok nélkül küldte őket egy világjárvány elleni háborúba. Eljött a törlesztés ideje! (03.30.)

55. A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy azonnal vásároljon be valamelyik külföldön elérhető gyorstesztből és tegye elérhetővé a magyaroknak az otthoni tesztelést! A DK szerint ezt mindenkinek ingyenesen, állampolgári jogon kellene biztosítani. Így nem csak a fertőzés mértékéről kapnánk pontosabb képet, nem csak a továbbfertőzést tudnánk a nullára csökkenteni a fertőzöttek otthontartásával, hanem levennénk a magyar egészségügyről is legalább a tesztelés terhét. (03.30.)

54. A DK azt követeli a kormánytól, hogy adjon ingyenesen maszkot minden magyar állampolgárnak, hiszen most az a legfontosabb, hogy az emberek ne fertőzzék meg egymást! Senki sem tudhatja magáról, hogy egészséges-e vagy csak tüntementes, éppen ezért kell maszkot biztosítani mindenkinek. (03.26.)

53. A kormány a veszélyhelyzet ideje alatt halassza el az adóbevallási és befizetési határidőket! A cégek rendszeres, havi áfabevallási határideje, és az SZJA bevallás május 20-i dátuma nem csak a könyvelőktől és az adózási szakemberektől, de a cégek vezetőitől és a magánemberektől is megköveteli a személyes találkozókat és kontaktokat. Márpedig ha a veszélyhelyzet idejére hozott intézkedéseket és ajánlásokat komolyan vesszük, akkor minden ilyen találkozót minimálisra kell csökkentenünk, hiszen az emberi élet nem játék! (03.26.)

52. A DK azt javasolja, hogy halasszák el a társasházak és civil szervezetek kötelező közgyűléseit a járványveszélyre való tekintettel! A társasházaknak és különböző civil szervezeteknek - az erre vonatkozó törvény alapján - legkésőbb május 31-ig meg kellene tartaniuk az éves elszámolásról és a költségvetés megállapításáról szóló kötelező közgyűlést, a koronavírus-járvány miatt azonban egy ilyen közgyűlés kiemelten veszélyes lehet, különös tekintettel az idősekre, akik a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak. (03.26.)

51. A DK azt követeli, hogy minden orvos és ápoló mellett a vizsgálatra várakozó valamennyi páciens kapjon maszkot! Információnk szerint a kórházakban a koronavírusos betegség megállapítására váró embereknek nem jut védőmaszk. Egymás mellett várakoznak, gyakran órákon keresztül, és akin nincs maszk, bár lehet, hogy nem beteg, könnyen elkaphatja a betegséget egy mellette várakozó vírushordozótól. (03.25.)

50. A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra, hány embert teszteltek eddig koronavírusra! A tájékoztató honlapon ma csak azt látjuk, hogy hány mintát vizsgáltak, azt nem, hogy ezek a minták hány embertől származnak. Felháborító, hogy a kormány még a botrányosan kevés tesztelés számaival is trükközik és félinformációkat oszt meg tájékoztatás címszóval! (03.24.)

49. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra Magyarország részletes vírustérképét! Addig, ameddig a kormány titkolózik, mindenkinek érdemes feltennie a kérdést, hogy ő vajon gócpontban él-e? Ez ugyanis nagyon is lehetséges, és csak azért nem tudjuk, mert a kormány eltitkolja előlünk az adatokat. (03.22.)

48. A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak vasszigorral kell lecsapnia a veszélyhelyzettel visszaélő, pofátlanul túlárazó kereskedőkre! Ezt úgy lehet a legkönnyebben és leggyorsabban megtenni, ha a kormány rögzíti az alapvető élelmiszerek árát a veszélyhelyzet idejére. Most kell lépni, különben előbb-utóbb a nyerészkedők mindent aranyárban fognak adni a kenyértől a zöldség-gyümölcsig. (03.19.)

47. A kormány csináljon egy honlapot mobilappal, aminek a segítségével megszervezi, hogy az állampolgárok ellenőrizhetően és biztonságosan tudjanak segíteni egymásnak. Adott rengeteg ember, akiknek most segítség kellene és adott szintén nagyon sok ember, akik szívesen segítenének. Csak össze kellene kötni őket! (03.18.)

46. A Demokratikus Koalíció azt kéri a kormánytól, hogy kérjenek Kínától védőfelszereléseket, valódi védelmet jelentő részecskeszűrő maszkokat és lélegeztetőgépeket! A DK szerint ha a kormány egyeztetne Kínával, akkor ezek már akár a héten ideszállíthatóak lennének valamelyik “nem kormánygéppel”. (03.18.)

45. Meg kell tiltani, hogy a járvány idején embereket lehessen elbocsájtani a bezárással sújtott gazdasági ágazatokban. Egyrészt ne lehessen senkit se kirúgni, de ennek van másik oldala is: a munkahelyek megtartásának költségeihez járuljon hozzá az állam is. Ehhez létre kell hozni egy rendkívüli munkahelyvédelmi alapot, ami fedezi a vállalkozás munkahelyvédelmi költségeit. (03.17.)

44. Az államnak minden bezáratott vállalkozás számára segítséget kell nyújtania a bérek kifizetéséhez azzal, hogy elengedi a munkavállalók után fizetendő közterheket! Ez első körben a márciusi és az áprilisi bérekre vonatkozna, aztán meg kell nézni, hogy ezt meg kell-e hosszabbítani. Nem lehet ma ezeket a befizetéseket megkövetelni azoktól a kisvállalkozásoktól, amelyek ma pengeélen táncolnak, mert ha ezt teszi a kormány, az elbocsájtásokhoz fog vezetni! (03.17.)

43. Halasszák el első körben a márciusban és áprilisban esedékes ÁFA, KATA és KIVA befizetési határidőket legalább őszig. Egyetlen veszélybe került magyar kis- és középvállalkozásnak sem hiányzik, hogy a kormány a legnagyobb bajban, céges bevétel híján is követelje az adókat. (03.17.)

42. Függesszenek fel minden olyan végrehajtási, és felszámolási eljárást, amely márciusi vagy áprilisi lejáratú fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt indulna! Aki levegőért kapkod, annak kezet kell nyújtani, nem pedig a víz alá nyomni. (03.17.)

41. Moratóriumot kell hirdetni a rezsitartozásokra és magánszemélyek lakáshiteleinek törlesztésére a járvány idejére! Az állam egyetlen olyan emberrel sem viselkedhet most behajtóként, aki a koronavírus miatt egyik napról a másikra azt sem tudja, hogy mit fog enni egy hónap múlva! (03.17.)

40. A DK azt kéri, hogy a kormány azonnali hatállyal lássa el az orvosokat, ápolókat és minden egészségügyi dolgozót megfelelő maszkokkal! Természetesen a speciális, FFP2 és FFP3 típusú légszűrős maszkokról beszélünk, az orvosi maszk ugyanis nem az egészségesek védelmére való. (03.16.)

39. A kormány dobja ki az eddig használt, láthatóan tökéletesen alkalmatlan protokollt arra vonatkozóan, hogy kit kell tesztelni! Azt kérjük, hogy kezdjék meg a tömeges koronavírus-tesztelést, méghozzá az ország összes erre alkalmas laborjában! (03.16.)

38. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a kormánynak, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők egyike, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő az otthoni gyermekfelügyelet ideje alatt kapja meg az államtól a 100 százalékos bérkompenzációt! (03.14.)

37. Azokban a munkakörökben, ahol a szülők nem tudnak szabadságra menni (ilyenek a rendőr, a katona, egészségügyi dolgozó és az orvos), a gyerekek felügyeletét más, alternatív módon kell megoldani, a kormány feladata, hogy ennek kereteit kidolgozza! (03.14.)

36. Nem szabad hagyni, hogy az iskolák bezárása miatt a rászoruló gyerekek meleg étel nélkül maradjanak! Azt kérjük a kormánytól, hogy az állam biztosítsa a rászoruló gyerekek étkeztetését az iskolabezárások idejére is. (03.14.)

35. Azt javasoljuk a kormánynak, hogy a mobilszolgáltatókon keresztül biztosítson 10 gigabájt netet mindenkinek, valamint eszközöket azoknak a családoknak, ahol vagy egyáltalán nincsenek okoseszközök a háztartásban, vagy azok használata a szülők munkájához elengedhetetlen. (03.14.)

34. A köztévé adóin, a német gyakorlatnak megfelelően, közoktatást pótló műsorokat kell sugározni, amit utána fel kell tölteni a Youtube-ra, hogy az később is mindenki számára elérhető legyen. A digitális tananyagokhoz való hozzáféréshez alkossanak meg egy olyan mobilappot, ami bármelyik okosplatformról elérhető! (03.14.)

33. Javasoljuk a kormánynak, hogy azonnali hatállyal rendelje el az óvodák, bölcsődék bezárását! Az óvodai és bölcsődei szolgáltatások felfüggesztésének hatáskörét vegyék vissza az önkormányzatoktól! (03.14.)

32. A DK azt javasolja, hogy a kormány biztosítson forrásokat az önkormányzatoknak arra, hogy megszervezzék az időseknek történő bevásárlást! Minden idős és beteg embert meg kell óvnunk attól, hogy boltba és gyógyszertárba kelljen mennie a következő hetekben. (03.12.)

31. A DK azt javasolja, hogy a kormány kötelezze a munkáltatókat a kisgyermekes szülők munkaidejének csökkentésére a járvány alatt! Tudjuk, hogy a hosszú munkaidő miatt ma sokszor a nagymamák, nagypapák hozzák-viszik a gyerekeket, ez azonban most veszélyes lehet rájuk. Ha emiatt bármely kisgyermekes szülőnek munkabére esne ki, akkor azt pótolni kell a járvány idejére létesített állami alapból! (03.12.)

30. A DK azt javasolja, hogy a kormány halassza el a sárgacsekkes közüzemi számlák befizetésének határidejét addig, amíg a veszélyhelyzet tart! Tudjuk, hogy sok idős embernek nincs lehetősége a rezsit utalással kifizetni, de őket sem szabad arra kényszeríteni, hogy ezekben a hetekben sorbaálljanak a postán. (03.12.)

29. A DK EP delegációjának képviselői az Európai Járványvédelmi Központ, az ECDC megerősítését kezdeményezik. Szükség van egy konkrét járványügyi protokollra és egy minden tagország számára kötelező érvényű cselekvési tervre, hogy a tagállamok hatékonyabban tudjanak fellépni a koronavírus terjedése ellen!

28. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány szerezzen be legalább ezer darab új lélegeztetőgépet! Hogy egy, a vesztegzárban dolgozó olasz orvos nyilatkozatát idézzük, “minden lélegeztetőgép aranyat ér”. (03.10.)

27. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a zárt térben, ezer főnél magasabb létszámmal tervezett rendezvényeket! Természetesen létre kell hozni egy állami kártérítési alapot, hogy azok, akiknek a rendezvényeit le kell mondaniuk, ne menjenek tönkre a döntés miatt. (03.10.)

26. Telefonos bejelentkezésre kell kötelezni azokat, akik Olaszországból térnek haza, valamint meg kell határozni az otthoni karantén konkrét szabályait! Fontos, hogy kötelező legyen jelenteniük, ha Olaszországból tértek haza, és fontos, hogy részletes tájékoztatást kapjanak az otthoni karantén szabályairól. (03.10.)

25. Meg kell határozni, azokat az országokat, területeket, ahonnan ha beutazik valaki, akkor kötelezően jelentkeznie kelljen a megfelelő egészségügyi szervnél és karanténba kelljen mennie. Ennek megszegését visszatartó erejű pénzügyi szankciókkal kell büntetni! (03.08)

24. Le kell állítani az osztálykirándulásokat, csoportos egyetemi utakat! (03.08.)

23. A koronavírus tesztek elvégzését ki kell szélesíteni, hiszen többen beszámoltak, például a beteg iráni diák környezetéből, hogy jelentkeztek tesztre, de azt nem végezték el rajtuk! (03.08)

22. Határozzák meg, hogy milyen típusú, létszámú rendezvényeket kell lemondani, elhalasztani! (03.08.)

21. Legyen kötelező a közintézményeknél a kézfertőtlenítő használata! (03.08.)

20. A nyugdíjas klubok rendezvényeit fel kell függeszteni, el kell halasztani, hiszen ők kimondottan veszélyeztetett korosztály! (03.08.)

19. Látogatási tilalmat kell bevezetni az összes idősek otthonában, hiszen éppen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. (03.08.)

18. A cégeknek fel kell készülniük arra, hogy azok a munkavállalók, akiknek az esetében ez lehetséges, inkább home office-ban dolgozzanak - ezt a kormánynak kell kezdeményeznie! (03.08.)

17. Az állam biztosítson forrást az önkormányzatoknak a közösségi terek, közösségi közlekedési eszközök fertőtlenítésére! (03.08.)

16. Biztosítsa az állam központilag a fertőtlenítő szereket a közintézményeknek, hogy ne nekik kelljen azt beszerezni! (03.08.)

15. Minden helyen, ahol napi száz főnél több megfordul, legyen kötelező a napi háromszori fertőtlenítés! (03.08.)

14. A kormány indítson angol nyelvű tájékoztató honlapot, készítsenek több nyelven szórólapokat és plakátokat, valamint indítsanak el egy angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot, hogy a turisták, illetve más magyarul nem beszélő, hazánkban tartózkodó állampolgárok is kaphassanak az itteni helyzetről tájékoztatást, valamint kérhessenek segítséget! (03.08.)

13. Kártérítési alapot kell elkülöníteni az esetleges karantén miatt kieső munkabérekre! (03.08.)

12. A kormány zárja ki Kásler Miklóst az Operatív Törzsből! Kásler Miklós minden egyes szereplésével csak a pánikot fogja növelni, hiszen a miniszter látványos alkalmatlansága joggal okozhat aggodalmat az emberekben. (03.07.)

11. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány halassza el a nemzeti konzultációt! Nincs a világon még egy olyan kormány, amely a koronavírus idején nem védekezésre, hanem propagandára és agymosásra költené az emberek pénzét. (03.06.)

10. Minden vendéglátóhelyen legyenek angol nyelvű plakátok a bulinegyedben, amelyek felhívják a figyelmet a személyes higiéniai tennivalókra! (03.05.)

9. Vizsgálják meg, hol járt és hány emberrel érintkezhetett a Magyarországon járt két koronavírusos amerikai lány, ha pedig felmerül, hogy bárki érintkezhetett velük, akkor a hatóságok ne várjanak tünetekre, hanem végezzék el egyből az elkülönítést és a teszteket! (03.03.)

8. Követeljük, hogy a kormány sürgősen indítsa el a koronavírusról szóló tájékoztató honlapot! (03.03.)

7. Az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét! (03.02.)

6. A karanténban való tartózkodás alatt és azt követően 30 napig egyetlen munkavállalót se lehessen kirúgni! (03.02.)

5. A karanténban eltöltött időszakra és utána 30 napra szüneteljen a hiteltörlesztés, a közüzemi számlák befizetése és az adózás is! (03.02.)

4. A kormány csoportosítsa át a kormánypropagandára szánt pénzt a koronavírus elleni védekezésre! (02.28.)

3. A kormány ossza ki az egészségügyi dolgozóknak, majd a lakosságnak azokat a maszk- és fertőtlenítőszer-készleteket, amelyeket az elmúlt hetekben és hónapokban felhalmozott! (02.27.)

2. A Demokratikus Koalíció három polgármestere, Németh Angéla, László Imre és Niedermüller Péter egyeztetésre hívta a budapesti kerületek vezetőit, hogy cselekvési tervet alakítsanak ki a koronavírus elleni védekezésre. (02.02.)

1. Haladéktalanul állítsák le a Kína és Magyarország közti repülőforgalmat! (01.31.)