Barion Pixel
A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét
A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét 2020.03.02.

A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét 

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a DK nem azért kommunikál a koronavírus ügyében, mert pánikot akarnánk kelteni, erről szó sincs. 

 

“A DK az elmúlt két hétben nagyon türelmes és megértő volt a kormánnyal, mostanra azonban láthatóan kezd elfogyni az emberek türelme. Nem a miénk, hanem az embereké. Az, hogy a napi egy rendkívüli sajtótájékoztató helyett már napi 2 van, nem jelent hatékony járványvédelmet. Épp ezért ismét emlékeztetjük a kormányt: az ország és az emberek védelme a mindenkori kormány dolga, a mi dolgunk viszont az, hogy ezt ellenőrizzük és segítsük. Erre irányul a mai sajtótájékoztatónk is.” - közölte a politikus.

 

Vadai emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben sok magyar honfitársunk rekedt karanténban, ha pedig Európában nem sikerül megfékezni a koronavírus terjedését, akkor még többen kerülhetnek, akár Olaszországon kívül is karanténba. 

 

“A hírek mindig csak arról szólnak, hogy hol és hányan rekedtek karanténban, arról már sohasem, hogy mi lesz velük, amíg nem tudnak dolgozni. Aki ma valahol karanténba kerül, annak nem csak a fizetése esik ki, hanem akár ki is rúghatják.” - közölte a frakcióvezető-helyettes, majd ismertette: a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot fog benyújtani a karanténban rekedt magyarok védelmében. A párt ebben három dolgot szeretne elérni:

 

- első sorban azt, hogy az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét

- másodsorban azt, hogy a karanténban való tartózkodás alatt és azt követően 30 napig egyetlen munkavállalót se lehessen kirúgni

- harmadrészt azt, hogy a karanténban eltöltött időszakra és utána 30 napra szüneteljen a hiteltörlesztés, a közüzemi számlák befizetése és az adózás is.

 

“Senki sem tehet arról, hogy rossz helyen volt rossz időben, meg kell védeni azokat a magyar polgárokat, akik karanténban rekedtek.” - jelentette ki Vadai.

 

“Nyilvánvaló, hogy senkitől sem lehet elvárni, hogy úgy maradjon hetekre egy karanténban, hogy amiatt komoly anyagi gondba kerül. Ezt csak úgy várhatjuk el - és járványügyi szempontból természetesen el is várjuk - ha közben az állam pótolja a kiesett fizetést, megóvja a dolgozót a kirúgástól és halasztást ad a csekkek befizetésére. Senki sem tehet arról, hogy rossz helyen volt rossz időben, meg kell védeni azokat a magyar polgárokat, akik karanténban rekedtek.” - közölte a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok