A kormány adjon részletes, hiteles, gyors tájékoztatást a koronavírussal szembeni védekezésről!

2020.02.29.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján ismét felhívta a figyelmet: a DK nem azért kommunikál a koronavírus ügyében, mert pánikot akarnánk kelteni.

“A DK az elmúlt két hétben nagyon türelmes és megértő volt a kormánnyal, mostanra azonban láthatóan kezd elfogyni az emberek türelme. Nem a miénk, hanem az embereké. Épp ezért ismét emlékeztetem a kormányt: az ország és az emberek védelme a mindenkori kormány dolga, a mi dolgunk viszont az, hogy ezt ellenőrizzük és segítsük.” - közölte a politikus.

Arató felhívta a figyelmet, hogy az, hogy a napi egy rendkívüli sajtótájékoztató helyett már napi kettő van, nem jelent hatékony járványvédelmet, de még megfelelő tájékoztatást sem, pedig egy ilyen helyzetben az információ jelentősége döntő lehet.

“Miközben komoly a veszélye annak, hogy a járvány eléri hazánkat, Magyarországon nem kapnak az emberek a kormánytól elég megbízható információt a betegség jellegéről, a megelőzés módjáról, a megbetegedés, vagy karantén esetén esetén szükséges teendőkről.” jelentette ki a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: az információhiány utat nyit az álhíreknek és  a pániknak. A kormány dolga az, hogy minden magyar polgár megfelelő tájékoztatást kapjon.

Arató Gergely ismertette: a Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány kezelje felnőttként a magyar polgárokat, és adjon gyors, részletes és hiteles információt a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyzetről, a megelőzéssel és az esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos teendőkről. Az európai magyarok megérdemlik a tisztességes tájékoztatást.

“Miközben a környező országok egészségügyi minisztériumainak honlapján részletes és közérthető információ található a járványügyi helyzetről és a teendőkről, addig az EMMI honlapján az SZJA felajánlásáról és arról lehet információkat találni, és arról, hogy a NAT ellen tiltakozóknak miért nincs igaza, az egészségügyi államtitkárság is leginkább sikerpropagandával foglalkozik.” - hívta fel a figyelmet a DK politikusa.

Arató azt is elmondta, még árulkodóbb, hogy a korábban bejelentett koronavirus.hu, vagy koronavirus.gov.hu ma sem működik.

“Öt nap egy honlap lértrehozására sem volt elég. Mi lesz, ha igazán nagy baj lesz?” - tette fel a kérdést Arató Gergely.