Közlemény: A halálbüntetés elbukott - Orbán tovább keresi táborát

2015.06.03.
Gréczy ZsoltOrbán Viktor tegnap elismerte vereségét a halálbüntetés kérdésében a 85 éves Helmut Kohl volt német kancellár tiszteletére szervezett budapesti konferencián. A miniszterelnök most már bevallja, hogy a pillanatnyi népszerűségért cserébe kezdett felesleges vitába az Európai Parlamentben. Az újabb kudarc feledtetése érdekében a miniszterelnök gyorsan pártja lakájmédiájához sietett. Az interjú egyik tanulsága, hogy talán már maga Orbán Viktor sem tudja követni, hogy éppen az illiberális szoft-diktatúrát vagy a polgári berendezkedést éltesse, nem is beszélve a menekültellenes gyűlöletkeltő retorikáról. Orbán elmondta, hogy szerinte már elég magyar a hazai pénzügyi szektor - a fideszes Tarsoly Csaba Quaestor-vezér bizonyosan hálás az ellopott 150 milliárd forintért - de nem elég magyar a hazai média. Mivel Orbán Viktor szemében a magyar a fideszes szinonimája, veszélyesen hangzik az a gondolatmenet, aminek a végén csak "magyar" bankok, "magyar" élelmiszerlánc(ok) és "magyar" média áll. A Demokratikus Koalíció emlékeztetné a kétségbeesett sajtóhaknival próbálkozó miniszterelnököt: Európa legkorruptabb kormányának vezetőjeként mindegy, hogy miről beszél, a kitiltási ügy, a brókerbotrány, az uszítókampány, a drámai mértékű szegénység és kivándorlás mindent elmondanak kormánya teljesítményéről. A DK szerint az európai Magyarország felépítése az Orbán-kormány leváltásával kezdődik.

Gréczy Zsolt szóvivő, DK