Koronavírus - Senki nem ellenőrzi az Észak-Olaszországból Magyarországon keresztül hazatérő vendégmunkásokat

2020.02.26.

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a DK EP-delegációvezetője tartott szerdán sajtótájékoztatót a koronavírussal kapcsolatban. Mindenek előtt kijelentette, a DK nem azért kommunikál a koronavírus ügyében, mert pánikot akarnának kelteni, erről szó sincs.

“Azt szeretnénk, ha az általunk feltett kérdésekre a kormány és az illetékes szervek megnyugtató válaszokkal tudnának szolgálni. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ebben a súlyos és egyébként is feszült helyzetben mindenki tegye a dolgát, és megóvjuk az embereket a koronavírus-járványtól. Az ország és az emberek védelme természetesen a mindenkori kormány dolga, a mi dolgunk viszont az, hogy ezt ellenőrizzük, valamint hogy felhívjuk a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyekkel ezekben a napokban foglalkozni kell.” - közölte Molnár Csaba.

A politikus elmondta, hogy Romániából származó értesülések szerint általában nagyjából 2 millió román állampolgár dolgozik vendégmunkásként Olaszországban, közülük pedig hozzávetőlegesen 800 ezren kifejezetten Észak-Olaszországban, közel a koronavírus-járvány olaszországi gócpontjához. Ugyanez igaz lehet több százezer bolgár vendégmunkásra is.

“Értesüléseink szerint az Észak-Olaszországban dolgozó román vendégmunkások teljesen érthető és józan megfontolásból  - többek között azért is, mert a munkahelyeik bezártak - tömegesen indultak haza az elmúlt napokban, méghozzá többségükben közúton. Ezzel kapcsolatosan azt az információt kaptuk román forrásokból, hogy ezek a vendégmunkások jellemzően Magyarországon keresztül mennek haza, a magyar-román határnál pedig járványügyi ellenőrzésen is átesnek, mielőtt belépnének Romániába.” - közölte a DK ügyvezető alelnöke, hangsúlyozva: ilyen ellenőrzés tudomásunk szerint nem történt akkor, amikor ezek az emberek áthaladtak a magyar határon.

Molnár Csaba közölte, a Demokratikus Koalíció tudni szeretné, hogy a kormány miért nem vezetett be a határokon járványügyi ellenőrzést, hogy kiszűrjék az Észak-Olaszországból hazatérő, Magyarországon áthaladó, potenciális koronavírus-fertőzötteket.

“Tervezik-e, hogy a jövőben bevezetnek ilyen ellenőrzést a határokon? Ezek nagyon fontos kérdések, hiszen mai hír, hogy már Romániában is megvan az első koronavírusos beteg, aki nemrég ért haza Lombardiából. Bár ezügyben nincs információnk, de nem lehetetlen elképzelés, hogy akár ő is Magyarországon keresztül juthatott haza.” - mondta az EP-képviselő.

Molnár Csaba arra is kitért, hogy közkeletű vélekedés, hogy a schengeni övezeten belül nem szabad visszaállítani a határellenőrzést, ez azonban ilyen speciális helyzetekben nincs így. A schengeni szabályok lehetővé teszik, hogy a közrendet súlyosan fenyegető helyzetekben - nyilván ilyen a közegészségügyi- és járványhelyzet is - be lehet vezetni akár a rendes határellenőrzést is, nem beszélve a járványügyi ellenőrzésről.

“Épp ezért aggasztónak tartjuk, hogy míg Románia ellenőrzi a saját állampolgárait, mielőtt belépnek az országba, addig a magyar kormány nem tesz ilyet a magyar határnál. Még egyszer mondom, erre a jogi lehetőség egyébként maximálisan adott Schengenen belül is.” - hangsúlyozta Molnár Csaba.