Barion Pixel
Koronavírus - Hiába az új eljárásrend, a kormány magára hagyta a háziorvosokat

Koronavírus - Hiába az új eljárásrend, a kormány magára hagyta a háziorvosokat

2020.02.25.

Koronavírus - Hiába az új eljárásrend, a kormány magára hagyta a háziorvosokat

 

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa reagált sajtótájékoztatóján a kormány által meghirdetett, koronavírussal kapcsolatos új eljárásrendre, amit az országos tisztifőorvos tegnap jelentett be az olaszországi koronavírusos megbetegedések miatt. Eszerint ha bárkinél felmerül a betegség gyanúja, akkor a háziorvosát kell felkeresnie. 

 

“Hadd mondjam el háziorvosként, hogy mi ezzel a baj. Egyrészt a háziorvosok semmilyen felkészítést és segítséget nem kaptak azt illetően, hogy mit kellene tenniük, ahogy nem kaptak semmilyen felszerelést, eszközöket sem. Másrészt nem kaptunk választ arra, hogy mi lesz azokban a térségekben, ahol jelenleg is hiányzik a háziorvos.” - hívta fel a figyelmet az egészségügyi szakpolitikus, aki szerint sajnos elég sok ilyen hely van az országban, ezért nem ártana tudni, hogy aki ilyen helyen lakik, azt ki fogja megvizsgálni.

 

Komáromi ismertette, a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy ne csak mutogassanak a háziorvosokra, hanem nyújtsanak nekik szakmai és eszközbeli segítséget is. 

 

“A jelenlegi helyzetet ugyanis úgy lehet a leginkább leírni, hogy a kormány magára hagyta a háziorvosokat. Ezt az egyik jelenleg is praktizáló háziorvosként mondom.” - közölte dr. Komáromi Zoltán. 

 

Az egészségpolitikus szóvátette, a házirovos csak a rendelési idején túl tud kimenni egy koronavírus-gyanús beteghez. Mivel országos háziorvoshiány van és mindenki túlterhelt, emiatt már eleve késhet a segítség. Emellett azt is kiemelte, a háziorvosok semmilyen eszközt nem kaptak ahhoz, hogy megvédjék magukat: semmilyen védőruhát vagy szájmaszkot, sem  kézfertőtlenítőt, minden ilyesmiről nekik kell gondoskodnunk. “Emiatt könnyen megtörténhet, hogy ha megjelenik az első koronavírusos beteg Magyarországon, akkor a második koronavírusos beteg az ő háziorvosa lesz.” - közölte Komáromi. 

 

“Ha a kormány valóban azt gondolja, hogy a háziorvosok minden szakmai iránymutatás, vizsgálati eszköz és felszerelés nélkül képesek lesznek feltartóztatni egy világjárványt, akkor nagy baj van.” - mutatott rá Komáromi. Azt is elmondta,  csak egyetlen olyan labor van az országban, amely képes kimutatni a vírust, holott ebből nagyjából megyénként egyre lenne szükség.

 

“Nem tudjuk azt sem, hogy miért nem készítik fel a kórházakat ilyen betegek fogadására, hiszen ha felbukkan egy koronavírusos beteg, azt azonnal el kell különíteni és el kell látni, a háziorvos hatásköre itt végetér.” - jelezte a DK szakpolitikusa. 

RSS