Barion Pixel
Suttyomban megint növelte az idős emberek terheit az Orbán-kormány

Suttyomban megint növelte az idős emberek terheit az Orbán-kormány

2020.02.22.

Suttyomban megint növelte az idős emberek terheit az Orbán-kormány

 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője szombati sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet az Orbán-kormány újabb felháborító rendelkezésére. Most az idősotthonok  lakóinak jutott újabb fizetnivaló: a kormány egy rendelettel megemelte az ilyen szociális ellátások díját, azaz a 31 napos hónapokra többet kell fizetni majd, mint a 30 naposakra. 

 

“Az Orbán-kormány újabb, titokban bevitt gyomrosa úgy derült ki, hogy valaki kapott egy értesítést, hogy az idősek otthonában lakó édesanyja után mostantól minden második hónapban többet kell fizetni. Eddig havi fix díja volt a szociális ellátásoknak, egy decemberben elfogadott kormányrendelet szerint azonban ezután nem hónapra, hanem napra vetítve kell térítési díjat fizetni "a személyes gondoskodást nyújtó" bentlakásos szociális ellátásoknál.” - mondta a szakértő. 

 

Dávid Ferenc ismertette, ez azt jelenti, hogy a 30 napos hónapok után ugyanannyit kell fizetni, mint eddig, a 31 naposok után viszont valamivel többet, az említett idős hölgy esetében például 129 ezer helyett 133 ezret. Csakhogy 31 napos hónapból hét van az idén, 30 naposból pedig csak négy. 

 

“Tehát ebben az idősotthonban ebben az évben hét 31 napos hónap miatt 28 ezer forinttal kell többet fizetni. A szabályozás nemcsak az állami intézményekre vonatkozik, de az önkormányzati, egyházi  és civil üzemeltetésű ellátásra is. Az EMMI egy módszertani útmutatót is készített arról, hogy az új díjszabás szerint hogyan kell kiszámolni a havi díjakat.” - közölte a gazdasági szakpolitikus. 

 

Dávid Ferenc kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormányra jellemző sunyiság, hogy véletlenül derül ki egy újabb, az idős embereket érintő teher. A szakértő azt is hozzátette,  jellemző, hogy a kormány ismét a nyugdíjasok életét nehezíti. Őket sújtja leginkább a magas, különösen az élelmiszereket sújtó inflációis. 

 

“A nyugdíjak 2,8 százalékkal nőttek, miközben a pénzromlás 4,7 százalékos volt. Húsfélék, gyümölcsök esetén pedig ennek háromszorosa.” - sorolta, hozzátéve:  a DK szerint vissza kell állítani inflációkövető nyugdíjemelést, az idősotthonokban élők terheinek növekedéséről döntő kormányrendeletet pedig minden idősotthonban ki kellene függeszteni, hogy a lakók lássák, kinek köszönhetik, hogy többet kell fizetni, mint eddig.

RSS