Barion Pixel
Tiltakozunk a környezetkárosítás ellen - Varju László a Siemens cégnél tiltakozott a szénbánya-nyitás ellen

Tiltakozunk a környezetkárosítás ellen - Varju László a Siemens cégnél tiltakozott a szénbánya-nyitás ellen

2020.02.04.

Tiltakozunk a környezetkárosítás ellen - Varju László a Siemens cégnél tiltakozott a szénbánya-nyitás ellen

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kedd kora délután tartott performansszal összekötött sajtótájékoztatót. A DK-s képviselő egy levelet is vitt a Siemens cég vezérigazgatójának, így csatlakozva a tiltakozáshullámhoz, amit a cég ausztráliai szénbánya-projektje okozott világszerte. 

 

A projekt nem csupán a széndioxid-kibocsátás növekedéséhez járul hozzá, hanem a Nagy-korallzátonyt is veszélyezteti a megnövekedő hajóforgalom miatt. A tervezett szénbánya-nyitás ellen világszerte tiltakoznak a szervezetek, hiszen ez olyan drasztikus, visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ami mindannyiunk életére és túlzás nélkül mondhatom a bolygónk jövőjére is hatással lesz.” - mondta Varju László. 

 

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy magánszemélyek, a WWF, a Fridays for Future, a német Campact és az ausztrál GetUp! is többek között mind azért küzd, hogy a teljes bolygóra kiható beruházásnak gátat szabjanak, és a DK sem hagyja szó nélkül a lépést. Ugyanis, ha megépül ea szénbánya, akkor megsemmisítik az őslakosok ősi földjeit, vizeit és kultúráit , szénhajók százainak teszik lehetővé, hogy áthaladjanak a Nagy Barrier-zátony világörökségi részén, 60 éven keresztül. 270 milliárd litert fognak elvenni Queensland értékes talajvizéből, több évtizeden át. De a bányanyitás veszélyt jelent a Nagy Artéziai-medence víztartó rétegeire is, és 4,6 milliárd tonna széndioxid-szennyeződést eredményez majd a légkörünkben.

 

“Azt szeretném, hogy értsék meg itt a Siemensnél, és világszerte mindenhol, hogy most kell megállniuk és most kell tenniük azért, hogy ne rombolják tovább az amúgy is súlyos beteg Földet. Ugye emlékeznek még, hogy pár hete világszerte mennyien nézték megdöbbenve és részvéttel az Ausztráliában pusztító tüzeket, amiben emberek vesztették el életüket, korább lakóhelyüket, és állatok milliói pusztultak el ártatlanul. Mi, emberek tudunk ez ellen tenni, a mi felelősségünk, legyünk bár óriás cégek vezetői, politikusok vagy civilek, mi vagyunk azok, akik azt tudjuk mondani, hogy megállítjuk a pusztítást.” - mondta Varju, emlékeztetve,  a klímaválság már nem “fenyeget”, hanem berúgta az ajtót. 

 

“Ezért kell cselekednünk, mert nincs B-terv, nincs B-bolygó. Igen, szót kell emelni, minden szó és minden tiltakozás, minden aláírás fontos. Hiszen ennek köszönhetően korábban a Deutsche Bank már kihátrált a finanszírozásból, nem támogatják a projektet, továbbá az Alstom és a Hitachi Rail sem vállalta a gigantikus beruházást.” - jelentette ki Varju. 

RSS
Kapcsolódó politikusok