Tiltakozunk az „új”, nacionalista és elavult szemléletű Nemzeti Alaptanterv ellen!

2020.02.03.

Az új Nemzeti Alaptanterv már nem csak a szülőknél és pedagógusoknál verte ki a biztosítékot, de a szakmai szervezeteknél is. Káslerék tervezete ugyanis a Történelemtanárok Egylete szerint nem csak „nacionalista”, hanem hamis történelemképet sulykol a gyermekek fejébe, míg a Magyartanárok Egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy az új NAT „szellemiségében a harmincas, ötvenes, hatvanas évekbe megyünk vissza”. Nem is csoda, hogy az új, módosított szövegből már az „önálló kritikai gondolkodás” kritériuma is kikerült. A Fidesznek ugyanis nem gondolkodó felnőttekre, hanem programozható szavazógépekre van szüksége hatalma megtartására. Az már csak hab a tortán, hogy a késve kihirdetett NAT szeptemberi bevezetése eleve lehetetlen, hiszen a szakmai felkészülésre, a helyi tantervek kidolgozására sem ad elegendő időt.

A Demokratikus Koalíció ezért felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza az új Nemzeti Alaptantervet, és a magolást, az önálló gondolkodás feladását és a hatalomhoz való feltétlen hűséget megkövetelő alaptanterv helyett a 21. század kihívásainak megfelelő szöveget terjesszen a pedagógustársadalom elé!

Arató Gergely
a DK frakcióvezető-helyettese