Barion Pixel
“Ne adjuk fel a küzdelmet azokkal szemben, akik le akarják rombolni a sokszínűséget!” - Gyurcsány Ferenc a Köztársaság napján mondott beszédet

“Ne adjuk fel a küzdelmet azokkal szemben, akik le akarják rombolni a sokszínűséget!” - Gyurcsány Ferenc a Köztársaság napján mondott beszédet

2020.01.31.

“Ne adjuk fel a küzdelmet azokkal szemben, akik le akarják rombolni a sokszínűséget!” - Gyurcsány Ferenc a Köztársaság napján mondott beszédet

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mondott pénteken, abból az alkalomból, hogy az Új Köztársaság Alapítvány “Köztársaság Napja” elnevezésű rendezvényen koszorút helyezett el a Széchenyi rakparton álló Bibó István szobornál. 

 

Kolber István, az Új Köztársaságért Alapítvány elnöke felvezetőjében emlékeztetett, a Duna-parton álló Bibó szobrot még Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként avatta fel, Göncz Árpád akkori köztársasági elnökkel közösen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években már sajnálatos módon nem a köztársaság építése, hanem a folyamatos rombolás zajlik, és teszik ezt mindazok, akik hajdan Bibó-kollégisták voltak. Bibó István emlékét mára már nem ők őrzik, hanem az ellenzékiek. 

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke elmondta, ugyan a köztársaság teste az alkotmányban íródik és szabályokban, közjogi viszonyokban él, de a köztársaságnak lelke is van. 

 

“A köztársaság lelkét a polgárai hordozzák, és legfontosabb összetevője a sokszínűség, sokféleség, és ennek elfogadása. Egy színes, eleven közösség, amit a mértékletesség köt össze. És mi ebben a sokféleségben erőt látunk és nem gyengeséget” - mondta a DK elnöke. 

 

Gyurcsány Ferenc kijelentette, Magyarországon évek óta a köztársaság megcsúfolása zajlik, a köztársaság halott, így ez a mai alkalom a köztársaság gyásznapja inkább. 

 

“Ne adjuk fel a küzdelmet azokkal szemben, akik le akarják rombolni a sokszínűséget” - mondta Gyurcsány Ferenc arra utalva, hogy a jelenlegi kormánypárt nem tolerálja másféle gondolkodást, semmilyen értelemben. “Én nem gondolom, hogy a nemzet ügye szemben áll a köztársaság eszméjével, a nemzet ugyanis nem csupán a közös vér és közös föld, sőt, bizonyos értelemben a legkevésbé ez. A nemzet nem történelmi képződmény, hanem a köztünk lévő erős kapocs. Akik azt mondják, hogy a haza nem lehet ellenzékben, vagy, hogy akik mást gondolnak, mint a kormány, azok nem magyarok, nos ezek nem nemzetet építenek, hanem pártállamot.” - jelentette ki a DK elnöke. 

 

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatára utalva elmondta, kivételesen majdnem egyetért Orbán Viktor szavaival, miszerint a világ egy nagy falu. Azonban hozzáfűzte, ha ez valóban így van, akkor ezért a világért közös felelősségünk van, és semmilyen aktuális problémára nem felelhetünk bezárkózással, hiszen sokkal több dolog van, ami összeköt bennünket más országok polgáraival, mint ami szétválaszt. 

 

“Ezért mondjuk mi, a Demokratikus Koalíció tagjai, hogy meg kell alkotni az Európai Egyesült Államokat, és ettől nem kell félteni magyarságunkat, mert csak megerősíti azt.” - közölte a politikus. 

 

Gyurcsány Ferenc megemlékezett Trianon századik évfordulójáról is. Felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek az életében bekövetkezett már a gyász, de a magánéletben és a közéletben is el kell jönnie a pillanatnak, amikor letelik a gyász időszak és merni kell élni, és új életet teremteni. 

RSS
Kapcsolódó politikusok