Barion Pixel
A kormány nem dughatja a fejét tovább a homokba - Azonnali óvintézkedésekre van szükség a koronavírus terjedése miatt!

A kormány nem dughatja a fejét tovább a homokba - Azonnali óvintézkedésekre van szükség a koronavírus terjedése miatt!

2020.01.28.

A kormány nem dughatja a fejét tovább a homokba - Azonnali óvintézkedésekre van szükség a koronavírus terjedése miatt!

 

Falus Ferenc, volt kórházigazgató és tisztifőorvos keddi sajtótjékoztatóján hívta fel a figyelmet a világszerte terjedő koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra és a kormánytól elvárható és számonkérhető óvintézkedésekre. Szlovákiában válságstábot hívtak össze, Csehországban pedig megkezdték a prágai reptérre beérkező utasok ellenőrzését, a magyar kormány még semmilyen intézkedést nem vezetett be. Orbán Viktor és kormánya ölbe tett kézzel várják, hogy mi fog történni. 

 

Falus Ferenc elmondta, hogy az ENSZ világegészségügyi szervezete, a WHO azonnal módosította az utazásokra vonatkozó ajánlásait, az ilyenkor szükséges intézkedésekhez tartozik, hogy ellenőrzik és vizsgálják világszerte az utazókat, turistákat. 

 

“Magyarország is rendelkezik egy úgynevezett ‘pandémiás tervvel’, azaz egy járványok esetére kidolgozott tervvel. Ezt azonban sürgősen frissíteni kellene a koronavírus megjelenése miatt.” - hívta fel a figyelmet a szakértő, aki azt is elmondta, hogy a kormányak a terv frissítéséről és az azokban előírt feladatok elvégzésének ellenőrzéséről is be kellene számolnia, ám ezt eddig nem tették meg. 

 

“Azt is felül kellene vizsgálni, hogy Magyarországon egyáltalán rendelkezésre áll-e olyan laborkapacitás - akár a mennyiséget, akár a minőséget nézzük - amivel egy ilyen járványos válsághelyzet kezelhető. Szükséges felderíteni, hogy gyógyszertartalékok, szájmaszkok és egyéb szükséges felszerelések rendelkezésre állnak-e.” - mondta Falus. 

 

A volt tisztifőorvos külön kiemelte, hogy a vírus akár tünetmentesen is jelen lehet, és a vírushordozó ember ugyanúgy fertőzhet. Igazán aggasztó kérdés jelenleg, hogy vajon a koronavírus - az influenzához hasonlóan - képes-e mutálódni, és ha igen, akkor hogyan alakul a fertőzőképessége. 

 

“Ahhoz, hogy hatékonyan megismerjük ezt az új betegséget a Magyar Államnak is mintát kellene kapnia Kínától. Így a magyar szakemberek is vizsgálhatnák a vírus szerkezetét, ami szükséges ahhoz, hogy védőoltást tudjunk kikísérletezni ellene.” - jelentette ki Falus Ferenc. 

RSS