Barion Pixel
Az Orbán-rezsim átgondolatlan döntése fél év múlva újabb katasztrófahelyzetet fog eredményezni az egészségügyben

Az Orbán-rezsim átgondolatlan döntése fél év múlva újabb katasztrófahelyzetet fog eredményezni az egészségügyben

2020.01.08.

 

Az új társadalombiztosítási törvény - amelyet szokás szerint egyeztetés nélkül tolt át a kormány az Országgyűlésen - végtelenül kínos helyzetbe fogja hozni a kórházakat, a rendelőintézeteket, a háziorvosokat és magukat a betegeket is.

A Demokratikus Koalíció álláspontja az, hogy ez az átgondolatlan döntés súlyos krízist fog teremteni a már most is kaotikus egészségügyben. Méltatlan helyzetbe kerülnek azok a betegek, akik akár saját hibájukon kívül is kikerültek a biztosítási rendszerből. Ez óriási felelősséggel és indokolatlan konfliktusokkal terheli meg az egészségügyi dolgozókat, akiknek vagy el kell küldeniük az esetleg súlyos állapotban lévő, de biztosítással nem rendelkező embereket, vagy az ellátásért térítési díjat kell fizettetni velük.

Hiába jelent kivételt a sürgős életveszélyes állapotban levő betegek térítésmentessége, annak eldöntése, hogy ilyen helyzet állt elő, legtöbbször többlépcsős szakorvosi vizsgálattal állapítható meg. Ráadásul az amúgy is válsághelyzetben lévő, adóságokkal küzdő intézményekre ez a jogszabály újabb terheket pakol, mivel rájuk hárítja az ellátás költségeinek behajtását is. Átgondolatlan döntések helyett az európai egészségügyi minimum bevezetésére és azonnali szakmai egyeztetésre van szükség, mert a jelenlegi helyzet nem fog megoldani semmit.

 

Dr. Komáromi Zoltán 
a DK egészségügyi szakpolitikusa

RSS