A „keresztény kormány” épp a legszegényebbeket hagyja gyógyszer nélkül

2019.11.28.

A „keresztény kormány” épp a legszegényebbeket hagyja gyógyszer nélkül

A közgyógyellátás megváltoztatásával a kormány a legvédtelenebb, legkisebb jövedelmű embereket, köztük nyugdíjasok ezreit árulja el. Ennek kivédésére emelni kell a nyugdíjakat – erről tartott sajtótájékoztatót Dávid Ferenc, a DK közgazdasági szakértője.

– A közgyógyellátás gyógyszerekre, meghatározott gyógyászati segédeszközökre, illetve nagyon nehéz társadalmi helyzetben lévő emberek gyógyászati ellátására terjed ki. Elsősorban a nyugdíjasokról van szó, különösen az alacsony nyugdíjjal rendelkezőkről, akiknek a nyugellátása a minimum körül van. A közgyógyellátás hosszú évek óta nem változott, a legalacsonyabb, 28 500 forintos nyugdíjra van alapozva: ennek a 150 százalékát kell kiszámolni, ami 42 750 forint. Ha ez az összeg a nyugdíjemeléseknél megemelkedik,

ezrek, de akár tízezrek is kieshetnek ebből az ellátásból, azaz elvesztik azt az ingyenességet, ami eddig járt nekik. Ezt a rettenetes helyzetet úgy lehetne felszámolni, ha a 42 750 forintot is olyan mértékben emelnék, mint a nyugdíjakat.

Ez egy rövid távú megoldás lenne, de a helyzetet egy átfogóbb és megfontoltabb módszerrel hosszabb távon is meg lehetne oldani: azaz megemelni a legkisebb öregségi nyugdíjat, amely 28 500 forinttal gyalázatosan alacsony. Ha ez 35-40 ezer forintra emelkedne, akkor a közgyógyellátásból sem esnének ki az emberek – mondta Dávid Ferenc.

A szakértő leszögezte, hogy a magas nyugdíjjal rendelkezők nem érintettek a kérdésben. Ez a probléma azonban nem csupán a nyugdíjasokat érinti, hiszen Magyarországon nagyon sok halmozottan hátrányos helyzetű család él, ahol az egy főre jutó jövedelem igencsak kevés, és a minimálbér emelkedésével ez a társadalmi réteg is kieshet ebből a támogatási körből, ami még súlyosabbá tenné helyzetüket. – Ez a réteg földrajzilag is bejelölhető, Magyarország gazdaságilag depressziós területeire kell gondolni: Szabolcs, Borsod, Hajdú-Bihar, Békés, Somogy, Baranya megyékre. Ebben a kifliszerűen elterülő földrajzi szegmensben

rengeteg ember részesül közgyógyellátásban, akik 1-2 ezer forintos emelés miatt tízezer forintokat veszíthetnek azzal, hogy kikerülnek a közgyógyellátásból.

Magyarországon 17 ezer ember kapja a minimálnyugdíjat, és újabb 50 ezer ember kap 28 500 és 50 ezer forint közötti nyugdíjat, de az 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjat kapók is bekerülhetnek ebbe a helyzetbe, amennyiben az egyiknek nincs ennyi nyugdíja. Ha összeszámoljuk, csak nyugdíjasokból 40-50 ezer ember lehet érintett a közgyógy-megvonásban, és akkor még nem beszéltünk a halmozottan hátrányos helyzetűek számáról.

A Demokratikus Koalíció ezért azt követeli a kormánytól, hogy első lépésben legalább a nyugdíjemelés mértékével, legalább 2,8 százalékkal korrigálják a 42 750 forintot, hogy a nyugdíjasok közül senki ne essen ki a közgyógyellátási rendszerből.