Barion Pixel
A DK továbbra is követeli az egészségügyi válsághelyzet kihirdetését

A DK továbbra is követeli az egészségügyi válsághelyzet kihirdetését

2019.11.27.

A DK továbbra is követeli az egészségügyi válsághelyzet kihirdetését



A magyar egészségügyben uralkodó katasztrofális állapotok, a kórházak adósságainak rendezetlensége miatt emberek ezrei maradhatnak ellátás nélkül. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusának sajtótájékoztatója.

 

– Lassan már rituális, hogy az utóbbi évtizedben minden év végén a kormány magyarázkodásba kezd, amiért a kórházak képtelenek a finanszírozásukból kigazdálkodni költségeiket. Azok a beszállítók, amelyek évek óta szállítják az egészségügyi műszereket, a gyógyításhoz szükséges eszközöket, eleget tesznek kötelezettségeiknek, aztán év végén úgy állnak ott, hogy saját működési költségeiket nem tudják kigazdálkodni, míg a kormány a már szokásos koreográfia szerint végre beletesz 30-40-50 milliárd forintot az egészségügyi kasszába, hogy a kórházak ki tudják fizetni adósságaikat. 

 

Két hónapja lejárt 45-50 milliárd forintos tartozást egyetlen állami vállalat sem engedhetne meg magának, a kórházakkal mégis évről évre ez történik. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy az állam ne lebegtesse ennek az 50 milliárdnak a kifizetését, ne csináljon még nagyobb bajt, hanem azonnal  fizesse ki azt.

 

Ezek megalapozott követelések, amelyek már teljesített szolgáltatásokra és szállításokra vonakoznak. Ha ezt nem fizetik ki, akkor ezzel a „spórolással” a magyar kormány tisztességes magyar emberek, adófizetők, nyugdíjasok és gyermekek ellátásást veszéélyezteti – jelentette ki Komáromi Zoltán. – Ha ugyanis a kórházakból kifogynak a szükséges gyógyászati anyagok és eszközök, egyszerűen nem tudják ellátni a betegeket.

 

A kormánynak ki kell hirdetnie az egészségügyi válsághelyzetet, azonnal kifizetnie az adósságokat, és a kormányhivatalokba integrált ÁNTSZ végre végezze a dolgát, s állapítsa meg, hogy az egészségügyi intézmények rendelkeznek-e a működésükhöz elengedhetetlen tárgyi és személyi feltételekkel.

 

– Úgy gondolom, arról is beszélni kell, hogyan jött létre ez az adósság. A szakma évről évre felhívja a figyelmet arra, hogy a költségvetésből az egészségügynek a jelenleginél jóval nagyobb arányban kellene részesülnie, mert súlyosan alulfinaszírozott. Ráadásul a díjak, az árak emelkedése, meg a forintgyengülés képtelenné teszi, hogy a kórházak teljesítsék azokat az elvárásokat, amelyeket egy korszerű, civilizált egészségügytől elvárhatunk – mondta Komáromi Zoltán, emlékeztetve, hogy a kórházaknak az emelkedő bérköltségeket és azok járulékait is ki kell gazdálkodniuk.

 

A kormány mindennek tudatában van, mégis arról beszél, hogy semmi baj nincs az egészségügyben, minden jó, minden működik, miközben nap mint nap találkozunk azokkal a hírekkel, amelyek arról szólnak, hogy egész kórházi osztályokat kell bezárni szakemberhiány, vagy éppen eszközhiány miatt.

RSS