A fél Fidesz-vezérkart beperli Dobrev Klára

2015.05.28.
DobrevKláraLázárt, Gulyást, Deutschot, Pelcznét „és sokan másokat". Gyurcsány Ferenc felesége szerint az Altus megbízásairól állítottak valótlant. Az Altus Zrt. által elnyert pályázattal kapcsolatos „valótlan állításaik" miatt a cég beperel több fideszes politikust, köztük Lázár Jánost és Deutsch Tamást - közölte Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-vel. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök felesége közleményében azt írta: a cég Orbán Viktor miniszterelnök mellett (ezt már tegnap bejelentette) beperli Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Deutsch Tamás és Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselőket, Gulyás Gergelyt, a párt országgyűlési képviselőjét "és még sokan másokat". Közlése szerint nem igaz, hogy az Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízási szerződést nyert el az Európai Bizottságtól (EB): az Altus vezette 11 tagú nemzetközi konzorcium megbízási díja ennek az összegnek kevesebb mint egytizede, amelyet ráadásul a konzorciumban részt vevő többi tíz céggel kell majd megosztania. A továbbiakban is mindenkivel szemben pert indítanak, aki „nyilvánvalóan valótlan kijelentéseket" tesz a cég által elnyert pályázatról a nyilvánosság előtt - tette hozzá. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-én közölte, azt kérték az EB-től, gondolja újra, hogy az Altus Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Dobrev Klára akkor úgy reagált: a cég tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt. Dobrev Klára kedden jelentette be, hogy a cég beperli Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kormányfő a múlt héten Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Szintén kedden Gulyás Gergely azt közölte: a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében. A nagyobbik kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az EB között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek. forrás: vs.hu