Megalázóan alacsony tanári fizetések – 38 százalékkal maradnak el más diplomások bérétől. A DK fizetésemelést követel!

2019.09.25.

A szakszervezet tanársztrájkot, illetve demonstrációt helyezett kilátásba, miután a tanári pályát a túlterheltség mellett rendkívül alacsony bérek is jellemzik – nem meglepő tehát az országos tanárhiány, pedig az önkormányzatoknak vannak eszközeik a helyzet javítására. A részletekről Niedermüller Péter, a DK alelnöke, az ellenzék közös erzsébetvárosi polgármesterjelöltje beszélt a sajtónak.

– A pedagógusok szakszervezete joggal háborodott fel azon, hogy más diplomások fizetésével összehasonlítva a pedagógusbérek 38 százalékkal maradnak el azoktól. Ráadásul a statisztikai hivatal pontosan 4534 üres állást tart nyilván az oktatásban. Ez a két adat önmagában is minősíti a 2010 óta tartó oktatáspolitikát.

A Demokratikus Koalíció ezerszer felhívta a figyelmet arra, hogy a tanárhiány, a tanárok alulfizetettsége, a pegadógus életpálya működésképtelensége mind azt jelzi, hogy a kormány képtelen egy XXI. századnak megfelelő oktatáspolitikát kialakítani. Az elmúlt évek minden nemzetközi felmérése azt mutatja, hogy a magyar diákok egyre rosszabb teljesítményt érnek el.

A kormányok minden normális európai országban arra törekednek, hogy a pedagógus pálya társadalmilag és anyagilag egyaránt megbecsült életpálya legyen, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy az ő munkájukon múlik, milyen lesz egy ország jövője, mik lesznek a mai gyermekek kilátásai 15-20 év múlva – mondta Niedermüller Péter.

A Demokratikus Koalíció érzékelhető, jelentős béremelést követel az oktatásban. De nem csupán több bérre van szükség, szemléletváltás is kell.

– Azt gondolhatjuk, hogy az oktatás problémái elsősorban a kisebb városokban feltűnőek, de a helyzet drámaibb: ugyanezekkel a problémákkal a budapesti belváros iskoláiban is találkozhatunk. Erzsébetvárosban – ahol közös ellenzéki polgármesterjelöltként indulok – folyamatosan mennek el a tanárok, s a Dob utcai iskolában úgy kezdődött meg az oktatás, hogy sok tanteremben nem volt tábla. Több erzsébetvárosi iskolában a tanárhiány miatt rögtön úgy kezdődött a tanév, hogy számos óra elmaradt.

Nem igaz, amit a fideszes polgármesterek mondanak, miszerint nem tudnak semmit sem csinálni. Az önkormányzatoknak igenis van lehetősége arra, hogy támogassák a minőségi oktatást, hogy kiegészítsék a pedagógusok jövedelmét. Ezeken túlmenően Erzsébetvárosban van mintegy 500 üresen álló önkormányzati lakás, amelyet – amennyiben az ellenzék nyer – felkínálunk fiatal, innovatív pedagógusoknak, hogy normális lakhatás biztosítása mellett a kerület iskoláiban tanítsanak.

Ha nyerünk október 13-án, minden lehetőséget igénybe fogunk venni, amely a jövőre készíti fel a diákokat! A mostani iskolakezdők 15-20 év múlva kerülnek majd a munkaerőpiacra, s mi lesz velük addigra, ha már most korszerűtlen ismeretekkel fárasztjuk őket? – tette fel a kérdést Niedermüller Péter. Hozzátette: a következő években a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és más tényezők miatt teljesen át fog alakulni a munkaerőpiac, ezért törekedni fognak arra, hogy az alternatív és innovatív pedagógusi kezdeményezéseket támogassák a VII. kerületi iskolákban, Erzsébetvárosból pedig tudásközpontú kerületet csinálnak, ahol a fiataloknak van jövőjük.