Barion Pixel
Botrányos helyzetben az oktatás: az iskolákat vissza kell adni az önkormányzatoknak!

Botrányos helyzetben az oktatás: az iskolákat vissza kell adni az önkormányzatoknak!

2019.09.01.

Botrányos helyzetben az oktatás: az iskolákat vissza kell adni az önkormányzatoknak!

 

 

Indul a tanév, de lassan elfogynak a tanárok. A kormány nem becsüli meg a pegadógusokat, a központosított oktatás megbukott, ezért október 13-án olyan városvezetőket kell választani, akik képesek megvédeni az oktatási rendszert a további lecsúszástól. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettesének a sajtótájékoztatója.

 

– Évek óta tartó problémák vannak az oktatási rendszerben, amelyek nehezítik a tanulók, a szülők és a pedagógusok életét, és minden tanévkezdéskor gondokat okoznak. Még mindig használhatatlanok a kötelezően előírt tankönyvek, nem készültek el a felújítások a tavaly működésképtelenné vált iskolákban, ráadásul a cafeteria-rendszer adóztatása miatt lényegében megszűntek azok az iskolakezdési támogatások, amelyeket a vállalatok a dolgozóknak nyújthattak. De van egy olyan probléma, amely alapjaiban veszélyezteti az oktatást: az egyre nyomasztóbb pedagógushiány. A szakszervezetek és a közszféra állásportáljának információi szerint a tanárhiány ezres nagyságrendű. Vannak olyan iskolák, ahova teljes tanári kart keresnek, s vannak olyanok is, ahová bármilyen szakos tanárok kellenek, annyira nincs megfelelő tanerő.

 

A kormány cserben hagyja a pedagógusokat, béreik messze elmaradnak a versenyszféra béreitől, miközben a munkaterhelésük nagy, s ennek jó része fölösleges adminisztráció.

 

Alig van már olyan hely, ahol megnyugtató módon rendelkezésre állna az összes pedagógus – mondta Arató Gergely. A frakcióvezető-helyettes szerint ezzel azt üzeni a kormány, hogy nem számít, milyen minőségű az oktatás, nem számít, hogy a gyermekek megtanulnak-e bármit is az iskolában, ami az oktatási politika nyilvánvaló kudarca.

– Felszólítjuk a kormányt, ismerje végre be, hogy megbukott a központosított oktatási rendszer. Amíg az iskolák önkormányzati fenntartásban voltak, elképzelhetetlen lett volna, hogy a szükséges pedagógusok nélkül kezdjenek el egy tanévet. Az önkormányzatok alatt nem csak jobban működtek az iskolák, és több pedagógus volt, de a szülőknek is volt érdemi beleszólásuk az iskolák működésébe. Ennek utolsó nyomait épp most szüntette meg a közoktatási törvény – emlékeztetett a DK országgyűlési képviselője.

 

Arató Gergely kimondta, hogy amennyiben a kormány nem akar szembenézni az oktatási rendszer hibáival, akkor október 13-án le kell váltani azokat a fideszes városvezetőket, akik vita nélkül odaadták az iskolákat ennek a rosszul működő rendszernek.

 

– Szerettem volna világos adatokat kapni a tanárhiányról, mert a kormány folyamatosan tagad és ködösít. Levelet írtam az összes tankerületi vezetőnek, s megkérdeztem, hogy az adott tankerületben hány pedagógus hiányzik. Az országgyűlési törvény alapján erre kötelességük lett volna válaszolni, de három dicséretre méltó kivételtől eltekintve, 60 tankerülettől ugyanazt az elutasító választ kaptam, amelyben valahova máshova irányítottak engem – mondta el Arató Gergely, leszögezve, hogy ez törvénysértő, mivel a tankerületek kötelessége, hogy az országgyűlési képviselők munkájához szükséges adatokat rendelkezésre bocsássa.

 

Ezzel ugyanakkor azt is elismerték, hogy olyan nagy a pedagógushiány, hogy azzal a kormány nem tud szembenézni. – A válasz elmaradása azt jelzi, hogy vagy fogalmuk sincs arról, hogy mi történik, vagy ha tudják, akkor azt el akarják titkolni – jelentette ki Arató Gergely, aki összefoglalva elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy míg boldogabb országokban a nyári szünetet a pályaválasztás tervezésével töltik, addig Magyarországon azon aggódnak, lesz-e idén is angoltanár vagy matematikatanár az iskolában.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok