Barion Pixel
Akkora a tanárhiány, hogy az már veszélyezteti az új tanévet

Akkora a tanárhiány, hogy az már veszélyezteti az új tanévet

2019.07.23.

 

Akkora a tanárhiány, hogy az már veszélyezteti az új tanévet

 

A Demokratikus Koalíció már régóta figyelmeztet, hogy a kormány politikája súlyos munkaerőhiányt teremt többek között a közszférában, az oktatásban, az egészségügyben. Ma már szinte nincs az országban olyan iskola, ahonnan ne hiányozna egy vagy több képzett és tapasztalt pedagógus. A problémáról Arató Gergely frakcióvezető-helyettes beszélt, aki információt kér a tanárhiány pontos adatairól.

 

– Egyre több olyan hír jelenik meg, hogy épp csak befejeződött az előző tanév, de máris országszerte keresnek szinte bármilyen szakos tanárt. Ez annak beismerése, hogy a pedagógushiány már akkora, hogy mindenféle tanár kell, csak legyen valaki, aki megtartja az órákat.

 

Bajban vannak a szakképzési centrumok, az óvodák, s tévedés azt hinni, hogy ez Budapestet nem érinti, mert már a fővárosban is épp úgy bajok vannak, mint az egész országban. S a szakemberhiány nem csupán az oktatás területén jelentkezik, hanem a közigazgatás minden részében.

 

Világos, hogy itt nem véletlen szerencsétlenségekről van szó, sem a munkaerőpiac változásairól: ez a kormány politikájának az eredménye. Ez a kormány megfosztotta önállóságuktól a pedagógusokat, ráadásul minden alkalommal megalázza őket, kiváló példa erre, hogy régóta szolgáló, általános elismertségnek örvendő iskolaigazgatókat sorozatosan nem nevezett ki újra a miniszter, például Budaörsön, de számos példát mondhatnánk még. Ez a kormány nem tiszteli a pedagógusokat, sem az autonómiájukat – mondta Arató Gergely.

 

A frakcióvezető-helyettes megemlítette, hogy az egyik pedagógus szakszervezet oldalán elkezdték közzétenni a pályakezdő pedagógusok fizetését. – Elszomorító, sőt katasztrofális, hogy ma elvárják a pályakezdő fiataloktól, hogy havi nettó 130-140 ezer forintért végezzék el a gyermekek oktatását, nevelését jelentő fontos munkát.

 

A kormány nem hajlandó pontos adatokat közölni sem a pedagógushiány mértékéről, sem annak okairól, arról meg pláne nem beszélnek, hogy milyen megoldást terveznek.

 

Ezért országgyűlési képviselőként levélben keresem meg az összes tankerület vezetőjét, információkat kérek a tanárhiányról, hogyan akarják ezt orvosolni, hogy gyermekeink nyugodtabban mehessenek óvodába, iskolába a következő tanévben is, ahol legyenek jól felkészült, velük foglalkozó pedagógusok. A magyar gyermekeknek és szülőknek nem arra van szükségük, hogy állandóan átírják az oktatási törvényt, és folyamatosan változtassanak a rendszeren, hanem kiszámítható, stabil oktatásra – mondta Arató Gergely.

 

A kormány még a bérekre tett ígéreteit sem tartotta be, hiszen rengeteg pedagógus jövedelme az ígéretekhez képet tízezrekkkel vagy százezrekkel marad el a bértáblákhoz viszonyítva.

 

Olyan életpálya-modellre van szükség, amely nem bürokráciára és papírgyártásra épül, hanem a pedagógusok valódi teljesítményét veszi figyelembe és ösztönzi.

RSS
Kapcsolódó politikusok