Magyar városok fognak élhetetlenné válni, ha nem teszünk semmit - Nemzeti klímastratégiára van szükség!

2019.07.19.

A klímaváltozásban egy olyan globális és valós problémával nézünk szembe, amelyet nem állítanak meg plakátok, és nem csak pénz, hanem előrelátás, szakértelem és tudományos munka is kell a megoldásához. Egyes kutatások szerint Békéscsabán, Orosházán, Szegeden, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Szolnokon a jövőben az évi 40-et is meghaladhatja a hőhullámos napok száma, ha nem teszünk semmit. Az, hogy a városaink élhetetlenné válnak-e, függ az EU-tól, a kormánytól és az önkormányzatoktól is.

A Demokratikus Koalíció szerint nemzeti klímastratégiára van szükség, amíg nem késő! Ennek a generációnak éppen az a történelmi kihívása, hogy képes-e nemzeteken, városokon és a legkisebb önkormányzatokon is átívelő megoldást találni a klímakatasztrófa elkerülésére. A DK szerint a jövő elárulásával egyenlő, hogy a kormány a klímacélok ellen szavaz az EU-ban és úgy tesz, mintha korunk nagy közös feladata nem is létezne. A DK nem csak az Európai Parlamentben küzd a közös megoldásért, hanem erre készül az önkormányzatokban is. A DK a nemzeti klímastratégia megalkotását sürgeti és garantálja, hogy minden DK-s önkormányzat ennek figyelembevételével fog döntéseket hozni a következő 5 évben.

Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes