Barion Pixel
Egységben az ellenzék: összefogás a XII. kerületben, Veszprémben és Kecskeméten – két helyen DK-s a polgármesterjelölt

Egységben az ellenzék: összefogás a XII. kerületben, Veszprémben és Kecskeméten – két helyen DK-s a polgármesterjelölt

2019.07.15.

Egységben az ellenzék: összefogás a XII. kerületben, Veszprémben és Kecskeméten – két helyen DK-s a polgármesterjelölt

 

 

Sikeresen halad az egy az egy ellen stratégiájának megvalósítása, azaz hogy minden választókerületben, a városokban és a fővárosban is csak egy ellenzéki jelölt vegye fel sikeresen a harcot a Fidesszel. Az összefogás már számos helyen létrejött, most újabbak csatlakoztak hozzá.

 

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd megegyezett, hogy Veszprémben az őszi önkormányzati választáson közösen állítanak polgármester-jelöltet és minden választókerületben egyéni képviselőjelöltet.

 

Az ellenzék közös polgármesterjelöltje Katanics Sándor (DK), a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, matematika-fizika szakos középiskolai tanára.

 

Az egyéni képviselőjelölteket, a választási programot és a kompenzációs listát a kampány kezdetekor mutatják be. A pártok legfontosabb célkitűzése, hogy

a kiemelt projektek, fejlesztések mellett nagyobb hangsúlyt helyezzenek a városban élők lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási, kulturális igényeinek fenntartható kielégítésére, a város zöldfelületeinek bővítésére, az energiahatékonyság növelésére, az idősebb generáció gondjainak enyhítésére. Az ellenzéki pártok a széles körű összefogás érdekében tárgyaltak a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztalhoz csatlakozó szervezetekkel, de azt a feltételt, hogy minden jelölt civil szervezet jelöltje legyen, nem tudták elfogadni, mivel civil szervezet mögé bújva nem akarták megtéveszteni a választókat.

 

Hasonló megállapodás jött létre a Hegyvidéken, azaz Budapest XII. kerületében, ahol a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd kerületi szervezetei állapodtak meg abban, hogy ősszel közös jelölteket indítanak.

 

Az ellenzék a XII. kerületben a DK-s Élő Norbertet indítja polgármesterjelöltként.

 

A megállapodó felek eltökélt szándéka egy korrupciótól mentesen és átláthatóan működő, zöldterületeit megóvó és fejlesztő, a lakosság jólétére érzékeny és igényeire nyitott, fenntartható módon fejlődő és lakosságbarát Hegyvidék megteremtése.

 

Az ellenzék közösen megalkotott hegyvidéki programjának legfontosabb elemei:

  • A zöldterületek növelése, a túlzott beépítés elleni fellépés, a klíma-vészhelyzet elismerése, cselekvési terv készítése.
  • Felelős vagyongazdálkodás, a kerületi cégek, intézmények gazdálkodásának átvilágítása.
  • A bérlakásállomány növelése (főleg szociális, vagy alacsony lakbérű), a kilakoltatások megtiltása cserelakás fel nem ajánlása esetén.
  • A kerékpáros, gyalogos és babakocsis közlekedés fejlesztése, a közösségi közlekedés racionalizálása.
  • A kerületi szakrendelő megvalósítása, az orvosi alapellátás nagyobb támogatása.

 

Kecskeméten a DK, a Momentum, az LMP, a Jobbik, és az MSZP fogott össze, és Léjer Zoltán polgármesterjelöltet támogatja. A DK közleménye szerint: “Kecskeméten is érzékeljük mi, ellenzéki pártok, hogy

 

csak egy módon lehet változás a város vezetésében, ha együttműködünk a lehető legszélesebb körben.

 

Az öt párt hónapok óta tárgyal, az asztalhoz mindig egyenrangú partnerként ülünk le.”

 

RSS