Sajtótájékoztató: legalább duplázzák meg a gyermekvédelmi ágazatra szánt pénzt!

2015.05.21.
Borka-Szász_Tamás_20140418A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a jövő évi költségvetésben minimum duplázzák meg a gyermekvédelmi ágazatra szánt 22 milliárd forintot - erről a párt elnökségi tagja beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Borka-Szász Tamás hangsúlyozta, a kormányzat, a jelenlegi tervek alapján pontosan ugyanannyit költene a gyermekvédelmi hálózatra, mint tavaly. A politikus úgy fogalmazott: a gyermekvédelmi rendszer finanszírozási helyzete katasztrofális. A szociális szférában dolgozók, például a védőnők, a gyermekjóléti vagy a gyámügyi területen dolgozók közül sokak fizetése nem éri el a nettó kilencvenezer forintot, vagyis a KSH által tavaly megállapított hivatalos létminimumot - hívta fel a figyelmet. Emiatt a DK "érdemi" béremelést javasol a gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak - jelentette be. Kérdésre válaszolva nem mondta meg hogy pontosan mekkora emelést szeretnének, de azt hangsúlyozta, hogy akinek a nettó bére nem éri el a létminimumot, azt legalább annak a szintjére kell növelni. Borka-Szász Tamás azzal folytatta, hogy komoly szakemberhiány alakult ki, a továbbra is a területen dolgozók pedig túl vannak terhelve. Egy szociális munkásra akár 40-50 család is juthat, miközben szakmailag 10-15 lenne az ideális - közölte. Ennek következtében az alulfinanszírozott, gyakran eszköztelen gyermekvédelmi hálózat "sorra produkálja a működési anomáliákat - jelentette ki. Példaként említett egy szigetszentmiklósi esetet, ahol annak ellenére nem menekítették ki a gyermekeket a családból, hogy azokat rendszeresen verték és éheztették. Máskor pedig azért veszik el és viszik nevelőotthonba a hajléktalanná vált vagy krízishelyzetbe került anyák gyermekeit, mert nincs megfelelő szociális bérlakás vagy krízislakás állomány - mutatott rá. Hiába létezik egy alapvetően jó gyermekvédelmi törvény, ha annak előírásait a pénzhiány miatt nem tudják betartani - összegzett a politikus. (MTI)