Barion Pixel
Az elmúlt években a kormány nem javított, hanem az olcsó forinttal inkább rontott a devizahitelesek helyzetén

Az elmúlt években a kormány nem javított, hanem az olcsó forinttal inkább rontott a devizahitelesek helyzetén

2019.07.01.

Az elmúlt években a kormány nem javított, hanem az olcsó forinttal inkább rontott a devizahitelesek helyzetén

 

 

A devizahiteles civil szervezetekkel tartottak közös sajtótájékoztatót a bajba jutott adósok megsegítéséről Újpesten az ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíciót Varju László alelnök, a körzet egyéni országgyűlési képviselője, a DK alelnöke képviselte.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: tragikus, hogy a kormány nem védte meg megfelelően az adósokat. Hiába állítja a kormány, hogy Magyarországon nincs devizahitelezés, ez tényszerűen nem igaz, a hitelek következvénye pedig emberek millióinak vállát nyomja. A devizahiteleseket képviselő szervezet három követelést fogalmazott meg:

  • Minden devizahitelezéssel kapcsolatosan eljárást – így a kilakoltatásokat is – fel kell függeszteni.
  • Minden devizahitelezéssel kapcsolatos peres eljárást függesszen fel a Kúria, hogy a deviza- vagy a pénzvilágban rablóhitelekként ismert hitelezést jogalkotással rendezzék véglegesen, az EU-irányelveknek megfelelően.
  • Ezeket a követelésekeket el fogják juttatni a Kúria vezetőségének.

 

Varju László DK-s országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ellenzéki pártok is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. 

 

– Az Orbán-kormány évek óta semmit nem tesz a devizahitelesekért, viszont annál többet tesz ellenük, hiszen évek óta rontják a forintot, s becsapták azokat az embereket, akik éveken, évtizedeken hittek abban, hogy jobb körülményeket teremthetnek családjuknak. 

 

A Demokratikus Koalíció szerint elég volt abból, hogy a kormány évek óta akadályozza a devizahitelesek ügyének rendezését, ráadásul az Európai Bíróság által meghozott döntésekre a magyar államigazgatás mintha oda se figyelne. 

 

Csak egy példát mondok: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megállapodást kötött az Orbán-kormánnyal, amely tartalmazza, hogy ezt a megállapodást félévente újravizsgálják, s ha kell, korrigálják. Ennek alapján követeljük, hogy ezt hozzák nyilvánosságra, mert ismétlem: az Orbán-kormány évek óta nem tesz semmit a devizahitelesekért, sőt, rontja a helyzetüket – mondta Varju László. – Hiába születnek egyedi ítéletek, ezekre csak azoknak van lehetőségük, akik egyedileg indítanak eljárást. 

 

A hazai intézményrendszerben minden ezzel kapcsolatos uniós előírást, fogyasztóvédelmi döntést és irányelvet figyelmen kívül hagynak, ez ellen pedig a leghatározottabban tiltakozunk. A DK csatlakozik ahhoz az állásponthoz, hogy a devizahiteleseket segíteni kell. Ha ma már a Nemzeti Bank ellopta azt a forrást, mely segíthetne a devizahitelesek megsegítésében, akkor nem csak ötletekkekkel, hanem konkrét forrásokkal is segítsen.

 

Szeretnék hozzájárulni a Kossuth téri civil kezdeményezéshez, ezért a parlamentben is szóba fogom hozni ezt a témát – jelentette ki Varju László.

RSS
Kapcsolódó politikusok