Barion Pixel
Kálmán Olga: A főváros igenis javíthat az egészségügyi ellátáson

Kálmán Olga: A főváros igenis javíthat az egészségügyi ellátáson

2019.06.25.

Kálmán Olga: A főváros igenis javíthat az egészségügyi ellátáson

 

Csak Tarlós István hitette el velünk, hogy Budapest tehetetlen az egészségügy területén – jelentette ki a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt, aki a DK egészségügyi szakpolitikusával, Komáromi Zoltánnal tartott közös sajtótájékoztatót.

 

– Aki azt gondolta, hogy a kormány jövőre kevésbé fogja cserben hagyni az egészségügyet, annak megint csalódnia kell. Az országgyűlés most tárgyalja a 2020-as költségvetést, amelyben gyakorlatilag semmiféle változás nincs a tavalyihoz vagy a tavalyelőttihez képest, azaz továbbra is leértékeli a egészségügyi ellátórendszer költségeit. Sem a háziorvosi ellátás, sem a szakellátás, sem az otthonápolás, sem a mentés nem kap annyi pénzt, amelyből meg tudnák oldani azokat a problémákat, amelyek az alulfinanszírozottságból erednek, szakemberhiánnyal járnak, és ezáltal az ellátás biztonságát veszélyeztetik – mondta Komáromi Zoltán. – A traumatológusok már figyelmeztettek, hogy baj lesz a nyári ellátással. Már most tudjuk, hogy

 

a négy budapesti sürgősségi központ közül nyáron egy biztosan bezár, így ha egyszerre kell ellátni 10-12 sérültet, a kapacitás elégtelen lesz.

 

A költségvetésbe be kellett volna tenni a kórházak konszolidálásra szolgáló összeget, de ez sincs benne. Ez a lemaradás és cserbenhagyás költségvetése.

 

Kálmán Olga szerint régóta a saját bőrünkön érezzük, hogy a magyar egészségügy bajban van, azt pedig csak Tarlós István hitette el, hogy ebben az ügyben a főváros nem tehet semmit.

 

– Hogyne tehetne. Nem minden pénz kérdése, sok múlik az emberségen, az odafigyelésen és a szervezettségen. Többletköltség is kell, de egy jól szervezett, a főváros lakói iránt felelősséget érző városvezetésnek kötelessége ezt a többletköltséget a kerületekekkel egyeztetve kigazdálkodnia és beletenni az egészségügybe. Az én vezetésemmel a főváros ezt meg is fogja tenni.

 

Beszéltem már az 5, 15, 25-ös számról: egy jó informatikai rendszerrel elérhető az, hogy 5 percen belül időpontot foglaljunk magunknak egy szakrendelésre, a patikus szakmával egyeztetve elérhető, hogy 15 percen belül eljussunk egy nyitva tartó gyógyszertárhoz, s végül, hogy 25 percen belül tudjuk meg, milyen ügyeleti ellátást kapunk. Mindez alapvetés, szerepel az Egyenesen Budapestért programomban, s nem kérdés, hogy az első intézkedések között lesz, amennyiben a budapesti polgárok főpolgármester-jelöltnek, majd főpolgármesternek választanak – mondta Kálmán Olga.

 

A DK által támogatott jelölt arról is beszélt, hogy tenni kell azért, legyen elegendő orvos és ápoló, mivel

 

most naponta három orvos és két ápoló dönt úgy, itthagyja az országot vagy a szakmát. Egy felelős városvezetésnek tennie kell a megtartásukért, ezért Kálmán Olga plusz egészségügyi pótlékokat és ösztöndíjakat biztosítana számukra, amelyek elősegítenék itthon maradásukat.

 

– Nem elég csak gyógyítani, a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ezért a főváros teljes területén megszervezzük a szűrővizsgálatokat. Budapestnek beleszólást kell adni abba, hogy a sürgősségi centrum hol épüljön meg, mert elég abból, hogy a fővárosiak érdeke helyett a Fidesz-közeli pénzemberek akarata érvényesül – jelentette ki Kálmán Olga, s emlékeztetett arra, hogy szerda délig még van lehetőség rá szavazni az előválasztáson, hogy utána az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként mindezekkel a problémákkal szembesítse Tarlós Istvánt.

RSS