Barion Pixel
Orbán elárulta a klímavédelmet, de Kálmán Olga főpolgármesterként elektromos buszokat állít forgalomba

Orbán elárulta a klímavédelmet, de Kálmán Olga főpolgármesterként elektromos buszokat állít forgalomba

2019.06.21.

Orbán elárulta a klímavédelmet, de Kálmán Olga főpolgármesterként elektromos buszokat állít forgalomba

 

Miután a magyar kormányfő Brüsszelben megtorpedózta az uniós klímacélokat, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, és Kálmán Olga, a DK által támogatott főpolgármester-jelölt közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy évente 120 elektromos autóbuszt állítanak forgalomba Budapesten.

 

– Meleg van, és az elkövetkező években ez csak rosszabb lesz, hiszen minden kutatás azt bizonyítja, hogy a globális felmelegedés Magyarországot még Európán belül is jobban érinti. A júniusra nem jellemző hőhullámok nagyon megviselik a magyarok szervezetét. A klímakatasztrófa nem csupán a gleccserek olvadását vagy a tengerszint emelkedését jelenti, amire sokan legyintenek, hogy az messze van tőlük. Ezek a hatalmas hőhullámok már a klímakatasztrófát mutatják; sok ezer krónikus vagy szív- és érrendeszeri betegségben szenvedő honfitársunk állapotát súlyosbítják, számos ember halálát okozzák. Közben olyan hatalmas felhőszakadások vannak, amelyekkel a városok csatornái nem képesek megbirkózni, drámai jeleneteket láthattunk. Mindenezek ellenére

 

a tegnapi brüsszeli csúcstalálkozón Orbán Viktor harmadmagával, 28 tagországból 25 ellenében úgy döntött, hogy Európának, benne Magyarországgal, nincs szüksége klímamegállapodásra. Orbán megvétózta azt a klímaegyezményt, amelynek az a célja, hogy elhárítsuk az a katasztrófát, amely a világra vár.

 

Orbán, aki az Európai Parlamentben teljesen marginális helyzetbe szorult, most egy olyan dacos, kekeckedő politikát folytat, amely nem hogy az európai, de a magyar érdekeket sem veszi figyelembe – jelentette ki Dobrev Klára.

Az európai parlamenti képviselő szerint városról városra kell visszafoglalni az országot az európai demokraták számára, s megmutatni, hogy a klímavédelemben nincs köztes álláspont. – Az ember vagy harcol a klimaváltozás ellen, vagy okozója lesz a klímakatasztrófának. Elképesztő, hogy miközben kormányzati hirdetések is vannak a műanyag szatyrok vásárlása ellen, illetve szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöznek, ehhez képest épp a kormány megy szembe a klímamegállapodással.

 

Dobrev Klára ezután átadta a szót Kálmán Olgának, aki arról beszélt, hogy Budapest főpolgármestereként havonta 10 autóbuszt elektromos buszra cserélnének le, a tisztább levegő érdekében.

– Az Egyenesen Budapestért programban kötelezettséget vállaltam a havi 10 autóbusz lecserélésére, mert a helyzet egyszerűen nem maradhat úgy, ahogy most van. Képtelenség, hogy a főváros vezetése más városok által kiszuperált, leharcolt, 10-20 éves buszokat vásárol. A világ nem erre halad, ne menjünk mi sem teljesen ellenkező irányba. Az elektromos buszok ügye vitát váltott ki. Én is vitában állok egyrészt az Orbán-kormánnyal és Tarlós Istvánnal, mert az eddig látottak alapján nem gondolom, hogy Budapest tisztasága és jó levegője számukra fontos lenne. Másrészt Karácsony Gergellyel is vitában állok, mert szerintem ez a terv megvalósítható. Vele még lesz alkalmam erről vitázni, és remélhetőleg meggyőzni őt.

 

Ha 10 autóbuszt cserélünk le havonta, az egy év alatt 120 új busz, amely körülbelül 10 milliárd forintba kerül. Ez nem sok pénz, amikor a jövőnket érintő kérdésről van szó, kevesebb, mint a főváros éves költségvetésének 3 százaléka.

 

Ráadásul különböző fizetési kontrukciók léteznek, nem mindegy, hogy egyszerre veszi meg a főváros a buszokat, hogy szóba jöhet-e a lízing vagy európai uniós támogatás, így az ár kevesebb is lehet.

 

Áprilisban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a magyar kormány 3 ezer új, elektromos busz beszerzését finanszírozza. Nos, Budapest kérni fog ebből a 3 ezer elektromos buszból.

 

Arra biztatom a budapestieket, hogy bízzanak bennem, az Egyenesen Budapestért programban, és saját érdekérvényesítő képességükben. Arra is kérem a fővárosiakat, hogy június 26-ig szavazzanak az előválasztáson, válasszanak engem, és higgyék el, hogy őket fogom képviselni, s együtt fogunk Budapestből egy közös európai otthont építeni – mondta Kálmán Olga.

RSS
Kapcsolódó politikusok