Szabad tudomány nélkül nincs jövő – a DK szerint szellemi Trianon fenyegeti az országot

2019.06.12.

A parlament elkezdi az akadémiai kutatóhálózat lenyúlásáról szóló törvényjavaslat tárgyalását, az Akadémia pedig levélben, szakmai érvekkel alátámasztva írta meg az országgyűlési képviselőknek, hogy miért rendkívül káros ez a törvénytervezet. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettesének sajtótájékoztatója.

– Nyilvánvaló, hogy a Demokratikus Koalíció nem támogatja ezt a törvényjavaslatot, de az is nyilvánvaló, hogy ez nem elég. Az elmúlt egy évben Palkovics László miniszter mindent bevetett annak érdekében, hogy a kormány megszerezze az akadémiai kutatóintézeteket, megszüntesse azok autonómiáját, s ezzel a tudományos szabadságot is megszüntesse Magyarországon.

Átverték, fenyegették az Akadémiát, törvénytelen módon visszatartották a forrásait, ezzel zsarolva őket.

Palkovics László sem szakmailag, sem erkölcsileg nem alkalmas arra, hogy a magyar tudományért felelős kormánytag legyen. Követeljük, hogy Palkovics László mondjon le, a kormány vonja vissza ezt a tövényjavaslatot, s egy szavahihető, szakértő miniszter vezetésével kezdje újra a tárgyalásokat az Akadémiával, hogy olyan megoldás szülessen, amely megfelel az Akadémia, az ország, és az EU által is védett tudomány érdekeinek – jelentette ki Arató Gergely.

– Ami ma történik a tudományban és a kutatásban, az katasztrófa. Tudományos műhelyek mennek majd tönkre, kutatók hagyják el az országot, ha a parlament ebben a formában fogadja el a törvényjavaslatot. Az ország a XXI. században legfontosabbnak számító erőforrásait veszíti el, a gondolkodó, kritikus elméket, amelyek segíthetnék fejlődésünket, megalapozva az innovációt, a tudományos kutatást. Egy második, szellemi Trianon fenyegeti az országot, holott Trianon után Klebelsberg Kunó épp a tudomány és az oktatás fejlesztésével kezelte az ország nehéz helyzetét. A mai kormány viszont békeidőben veri szét a tudományt és az oktatást.

Palkovics Lászlónak mennie kell, mert sem szakmailag, sem emberileg nem alkalmas arra, hogy a magyar tudomány ügyeivel foglalkozzon. A botrányos törvényjavaslatot vissza kell vonni, s egy alkalmas miniszter vezetésével újra kell kezdeni a tárgyalásokat az Akadémiával.

A frakcióvezető-helyettes kérdésre elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció támogatja, hogy ez ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljanak, sőt, a DK már levélben fordult az Európai Parlament frakcióvezetőihez, hogy közös európai fellépés legyen az Akadémia ügyében.