Az MTA-ról is tárgyalt volna a költségvetési bizottság, de a fideszes képviselők el sem mentek az ülésre

2019.06.11.

Ülésezett a költségvetési bizottság, a fő téma a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás volt, de egyetlen fideszes képviselő sem jelent meg. A sajtót a bizottság DK-s elnöke, Varju László tájékoztatta.

– Nagyon szerettük volna megvitatni az egyes adótörvényekre vonatkozó törvényjavaslatokat, illetve a Magyar Tudományos Akadémiához köthető intézményrendszer finanszírozása átalakításának kérdését, s bár

ezek közül mindegyik erősen érinti a jövő évi költségvetést, következésképp a bizottság hatáskörébe tartozik, Kövér László házelnök mégis egy másik bizottságot jelölt ki az ügyek tárgyalására.

A költségvetési bizottság ellenzéki képviselői azonban mindenképp szerettek volna tárgyalni ezekről, hogy a mi bizottságunk is hozzon róluk döntést. Azonban a kormánypárti képviselők távol maradtak, hogy erről ne kelljen szavazniuk, pedig a költségvetési bizottságnak kell a büdzséről a vitát lefolytatni és döntéseket meghozni. Ezért elfogadhatatlannak tartom a távol maradásukat, amellyel lehetetlen helyzetbe hozták a bizottságot, hiszen így ezeknek a törvényjavaslatoknak a vitájára itt nem kerülhet sor. Ennél nagyobb bátorságot tételeztem fel a fideszes képviselőkről – mondta a bizottság elnöke.

Varju László szerint az ellenzéki képviselők felelős gondolkodását bizonyítja, hogy a költségvetési bizottságban is szerették volna megtárgyalni ezeket a fontos törvényjavaslatokat, miközben a kormánypárti képviselők épp a legfontosabb törvény, a költségvetési törvény javaslatát nem tárgyalják. Véleményéhez csatlakozott a bizottság LMP-s alelnöke, Hohn Krisztina, illetve a független Bősz Anett is.