Barion Pixel
Varju László: A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy takarékoskodás címén belenyúljanak az emberek zsebébe

Varju László: A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy takarékoskodás címén belenyúljanak az emberek zsebébe

2019.06.04.

Varju László: A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy takarékoskodás címén belenyúljanak az emberek zsebébe

 

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága meghallgatta Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert. Az ülés után a bizottság DK-s elnöke, Varju László tájékoztatta a sajtót, kitérve az ÁSZ elnöke által javasolt kötelező takarékossági számlákra is.

 

 

– A bizottságnak lényegében egyetlen napirendi pontja volt, Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter éves beszámolójának a meghallgatása, amelynek során nagyon sok téma került elő. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy tud-e az állam jó gazdaként viselkedni, az állami vállalatok befizetnek-e a költségvetésbe, és milyen minőségű szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak. A rendszer irányítását is áttekintettük; volt, amiben egyetértettünk, s volt, amiben nem. Örülök annak, hogy rendeződik azoknak a rendkívül nehéz helyzetbe került embereknek a sorsa, akiknek az ingatlana a Nemzeti Eszközelőhöz került, sokan élhetnek a lehetőséggel, hogy megvásárolják a lakásukat. Ugyanakkor

 

nagyon fontos lenne az ordítóan hiányzó bérlakások építése, de a miniszter asszony nem tudta megerősíteni, hogy ezt az állam támogatni fogja.

 

Vita folyt az állami vagyon értékesítésének körülményeiről is, várjuk, hogy megtudjuk például a Budapest Bank értékesítésének részleteit, s hogy egyáltalán mikorra várható a bank eladása – mondta Varju László.

 

A költségvetési bizottság elnöke kifogásolta, hogy továbbra is csak távlati cél maradt, hogy a víz ára az egész országban egységes legyen. – A miniszter asszony eleget tett éves beszámolási kötelezettségének, de számos részletkérdés még nyitva maradt. Beszélnünk kell mindenképpen arról az unortodox javaslatról, amit az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László tett, s amely szerint

 

a munkavállalók fizetésének egy részét megtakarítási számlára kell helyezni. Ez teljesen elfogadhatlan, s költségvetési bizottsági elnöki álláspontom mellett ez a Demokratikus Koalíció álláspontja is. Nem lehet azt megtenni, hogy a munkavállalóknak jogosan járó fizetésből bárkit megtakarításra kényszerítsenek.


Az állam gondolkodhat válságmegelőzésen, de ebben az esetben gazdálkodjon gondosabban, s főleg ne költsön luxusberuházásokra. Amíg azonban ilyesmikre költik az adófizetők pénzét, addig ne próbálják takarékoskodásra kényszeríteni az embereket, hanem lopjanak kevesebbet.

 

Az embereknek meg kell élniük hónapról hónapra, az államnak pedig semmi köze ahhoz, ki mennyit tud félretenni, ha egyáltalán tud, így el a kezekkel az emberek zsebétől!

 

Ez az ötlet teljesen elfogadhatlan, mind a költségvetési bizottság elnökeként, mind országgyűlési képviselőként a leghatározottabban tiltakozom ellene – jelentette ki Varju László.

RSS
Kapcsolódó politikusok