Barion Pixel
Megszületett a döntés: a DK képviselői régi frakciójukban, a Szocialisták és Demokraták között folytatják munkájukat

Megszületett a döntés: a DK képviselői régi frakciójukban, a Szocialisták és Demokraták között folytatják munkájukat

2019.05.31.

Megszületett a döntés: a DK képviselői régi frakciójukban, a Szocialisták és Demokraták között folytatják munkájukat

 

 

A Demokratikus Koalíció a kampány során nem mondta ki egyértelműen, hogy képviselői a választások után melyik európai parlamenti pártcsaládban szeretnék folytatni. Most döntött az elnökség, a döntés okairól pedig Molnár Csaba ügyvezető alelnök, EP-képviselő tájékoztatta a médiát.

 

 

– Mielőtt ismertetném a DK döntését, elmondanám, hogy egyáltalán miért volt aktuális az a kérdés, hogy négy, frissen megválaszott képviselőnk melyik európai parlamenti csoporthoz, melyik frakcióhoz tartozzon? A Demokratikus Koalíció a kampány során egy nagyon világos programot tárt a magyar választók elé: annak az Európai Egyesült Államoknak a programját, amelyben mindenkinek jár az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj és az európai családi pótlék.

 

A gyenge, széthúzó orbáni Európával szemben, az unió támadóival és rombolóival szemben a mienk volt a legerősebb ellenzéki program Magyarországon.

 

Ez vált a magyar ellenzék legerősebb programjává, mint azt a választók vissza is igazolták. Egyértelmű felhatalmazást kaptunk ennek a programnak a végrehajtására, az ellenzéki szavazók elsöprő töbsége úgy döntött, olyan politikusokat akar látni az Európai Parlamentben, akik ezt a programot képviselik. Nyilvánvalóan meg kellett keresnünk azt a frakciót, amely leginkább támogatja programpontjainkat: az Európai Egyesült Államok eszméjét, a szociális Európa programját – a minimálbérrel, minimálnyugdíjjal és családi pótlékkal –, továbbá a klímavédelmet, a zöld ügyek felkarolását. Noha hagyományosan értelemben vett zöld képviselő Magyarországról nem került be az Európai Parlamentbe, ezért ennek képviseletét is felvállaltuk – mondta Molnár Csaba.

 

Az ügyvezető alelnök szerint ez nem az Orbántól megszokott pávatánc, hogy éppen melyik frakcióhoz csatlakoznak, hanem a lehető leghatékonyabb munka választóink képviseletéért. A felsoroltak mellett a DK még egy pontot mérlegelt:

 

képviselői nem szívesen ültek volna be egy olyan frakcióba, amely támogatná, hogy Orbán és a Fidesz az Európai Néppártban maradhasson.

 

– A liberálisok és a szociáldemokraták már nyilvánosan beszéltek arról, hogy nem kötnek olyan megállapodást, amelynek Orbán is részese lehet. A küzdelemnek még nem látjuk a végét, de azt a DK világossá tette, hogy nem szeretné, ha Orbánt is magába foglaló megállapodás születne. A két szóba jöhető frakció közül mindkettő támogatja az Európai Egyesült Államok ügyét, illetve abban is egyetértettünk, hogy Orbán politikájától mentes Európát szeretnénk. A különbség a másik két pont miatt volt, ezért

 

a Demokratikus Koalíció képviselői továbbra is régi frakciójukban, a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjában folytatják munkájukat.

 

Határozottabban tudjuk képviselni a szociális Európa gondolatát, azaz a minimálbér, a minimálnyugdíj és az európai családi pótlék programját, sőt a klímavédelem ügyét is. A négy pontot, amelyet a választóknak ígértünk, tehát sikeresebben tudjuk képviselni a szociáldemokraták között.

 

Molnár Csaba elmondta, hogy az elnökség nagy többséggel döntött, s erről már tájékoztatták is a két érintett frakciót. Még egy fontos, személyi kérdésről kellett dönteni: a DK delegációjának vezetőjéről.

A frakciókon belül nemzeti delegációk vannak, ezt ma a DK létrehozta, és a következő években Molnár Csaba fogja vezetni.

 

Újságírói kérdésre Molnár Csaba elmondta, hogy ebben a döntésben a tapasztalat sokat számított, hiszen a Demokratikus Koalíció négy európai parlamenti képviselője közül ő az egyetlen, aki a második ciklusát kezdi el.

RSS
Kapcsolódó politikusok