Barion Pixel
Munkáért cserébe nyomor: 1,5 millió magyar még a minimálbért sem keresi meg, ezért kell az európai minimálbér

Munkáért cserébe nyomor: 1,5 millió magyar még a minimálbért sem keresi meg, ezért kell az európai minimálbér

2019.05.21.

Munkáért cserébe nyomor: 1,5 millió magyar még a minimálbért sem keresi meg, ezért kell az európai minimálbér

 

Döbbenetesen alacsony a magyar minimálbér, de 1,5 millió dolgozó még ezt sem keresi meg. Ezért kell az európai minimálbér, hiszen a magyaroknak is jár, hogy tisztességes munkával tisztességesen meg tudjanak élni – Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője erről beszélt sajtótájékoztatóján.

 

– A Policy Agenda intézet friss adatai szerint a dolgozó magyarok harmada még a minimálbért sem keresi meg. Ez azt jelenti, hogy van másfél millió magyar ember, aki dolgozik, de még így sem keres annyit, amennyi az európai szinten kiugróan alacsony magyar minimálbér. Ez egyszerűen az emberek kizsákmányolása, és ha nem teszünk valamit azonnal, még több magyar fog külföldre menni dolgozni, ahol nem csak a túlélésre elég a fizetés, hanem élni is lehet belőle.

Éppen ezért a Demokratikus Koalíció azt akarja, hogy legyen végre európai minimálbér, amely minden dolgozó európai embernek garantálja a tisztességes megélhetést, így nekünk, magyaroknak is, hiszen a mi munkánk sem ér kevesebbet, mint más európai polgároké, nekünk is jár, hogy tisztességesen meg tudjunk élni a fizetésünkből.

 

Ma egy dolgozó ember a munkahelyén éli le a fél életét, és jóval több időt tölt munkával, mint a családjával. Ezért az áldozatért a magyar minimálbér senkit nem kárpótol – mondta Dobrev Klára.

 

A DK listavezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 7 éves csúcson van az infláció, drágább lett a krumpli, a zöldség, a gyümölcs, a liszt, a kenyér és az üzemanyag, tehát még a magyar minimálbérből sem lehet megélni, nemhogy annál kevesebb pénzből. – Nem azért kelünk korán és esünk haza este fáradtan, hogy a fizetésünk csak a számlákra, és egy-két bevásárlásra legyen elég. A munka becsületét a magyar kormány nem, csak az Európai Egyesült Államok és az európai minimálbér tudja visszaadni Magyarországon.

 

Az Európai Egyesült Államokban semmilyen kizsákmányolásnak nincs helye.

 

A mi munkánk sem ér kevesebbet, mint más európai polgároké, a magyar dolgozóknak ugyanúgy jár, hogy tisztességesen meg tudjanak élni a fizetésükből, miközben ma sokan még a számlákat se tudják kifizetni. Most vasárnap számítunk a munkából élők segítségére, hogy ezt megvalósítsuk. Mindenkit arra kérek, hogy vasárnap szavazzon a Demokratikus Koalícióra, a 6-os számú listára, hogy legyen európai minimálbér! – mondta Dobrev Klára.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok