Gyurcsány Ferenc: Európa felismerte, hogy a magyar kormányfő nem a keresztény Európát, hanem Belzebubot védi

2019.05.17.

Európát építeni akaró, és Európát romboló erők állnak szemben a választáson. Az uniós választások során most először áll szemben két ilyen kibékíthetetlen alternatíva, most először jelent meg az igazi veszély az EU lerombolására, de az erős Európát akarók döntő többségben vannak – erről beszélt napirend előtti felszólalásában a parlamentben Gyurcsány Ferenc frakcióvezető, a Demokratikus Koalíció elnöke.

– Van még kilenc napunk ebben a kampányban, s gyanítom, hogy amint lenni szokott, a kampány hevesebb lesz, de küzdelmünk valódi tárgya már jól látható. Az Európai Unió történelmében először két nagyon világos és egymással kibékíthetetlen álláspont küzd meg egymással.

Nem lesz egy unalmas választás. Most először jelent meg egy olyan erő, amelynek egyik szimbolikus alakja, szégyenünkre, a magyar kormányfő, aki olyan politikai szédelgőkkkel, mint Salvini, Strache vagy Marine Le Pen alapvetően szembe megy a kereszténydemokrata alapító atyák szellemiségével.

Nem abban keresik Európa jövőjét, hogy országaink hogyan tudnának jobban, szorosabban együttműködni, hanem ennek az ellenkezőjében: hogy miként lehet visszavonulni a nacionalista, nemzetállami álláspontok mögé, hogyan lehet a nemzetek együttműködésének helyére a nemzeti önzést helyezni – mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint a másik oldalon pedig – amelyet az Európai Egyesült Államok eszméjével maguk is képviselnek –, egy szociális, kulturális, gazdasági és politikai kérdésekben egyre több ponton együtt döntő, és az európai nemzeteket együtt erősíteni akaró álláspont van.

– A magyar kormányfő sokéves küzdelme jól láthatóan elbukott. Ez már a szavazóurnák megnyitása előtt látszik.

Világosan látható ugyanis, hogy Európa polgárainak és az Európai Parlament frakcióinak túlnyomó többsége erősebb, együttműködőbb Európát akar. – A magyar kormányfő most először ellenzékben fog ülni az Eurpai Parlamentben. Mondhatják, hogy ez nem érdekes, de némi tapasztalattal a hátam mögött azt kell mondanom, hogy nagyon is érdekes. Az EP-ben senkinek sincs többsége, itt annak van befolyása, akinek vannak szövetségesei. Egy, az erős Európát támogató mandátum többet ér, mint a Fidesz összes mandátuma – mert annak az egynek lesznek támogatói és szövetségesei, a másik 11-12-nek viszont legfeljebb Salvini marad, összesen nagyjából 90 képviselővel.

Orbán politikája annyira hiányzik Európa többségének, mint az Északi sarkon mostanában mért plusz 31 fokos hőmérséklet.

Ezt a házelnök úrnak majd külön elmesélem, mert ő ezen a téren némi fogyatékossággal rendelkezik… Minden erős Európa párti szavazót arra kell biztatni Magyarországon, hogy minél több szavazathoz és mandátumhoz juttassa az ellenzéket, amelynek Európa-politikájában nincs különbség. Ami eggyel több mandátum az erős Európát akaró ellenzéknek, az eggyel kevesebb az Európát romboló Fidesznek. Európa felismerte, hogy a magyar kormányfő nem a keresztény Európát, hanem Belzebubot védi. Márpedig sem Belzebubra, sem a magyar kormányfő politikájára nincs szüksége azoknak, akiket kilakoltatnak, akik devizahiteltől szenvednek, és akik azt gondolják, hogy megérdemelnek annyi bért, mint európai társaik – zárta napirend előtti felszólalását a Demokratikus Koalíció elnöke.