Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Európa erős marad, Orbán elvesztette a csatát az unió ellen, kisebbségbe kerül

Gyurcsány Ferenc: Európa erős marad, Orbán elvesztette a csatát az unió ellen, kisebbségbe kerül

2019.05.16.

Gyurcsány Ferenc: Európa erős marad, Orbán elvesztette a csatát az unió ellen, kisebbségbe kerül

 

Már most látszik, hogy az a nacionalista tábor, amely Orbán Viktor szerint elsöpörte volna az Európai Parlament demokratikus és Európa-párti többségét, marginális kisebbség marad. Orbán vesztett Európában, és május 26-án veszítenie kell Magyarországon is. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalícó elnökének, volt miniszterelnöknek a sajtótájékoztatója.


– A kampány utolsó 10 napja következik, a kampányhajrá. A versengés frontvonalai nagyon világosak:

 

a két legegyértelműbb politikai pozíciót a Fidesz és a Demokratikus Koalíció képviseli. A Fidesz gyengébb, kevesebb Európát akar, mi pedig az Európai Egyesült Államokért küzdünk.

 

Ők szabadkereskedelmi övezetként, menekültellenes szövetségként tekintenek Európára, mi pedig politikai, szociális, kulturális és gazdasági egységként. Ezek kibékíthetetlen ellentétek. A kampány Európáról, s nem Magyarországról szól, arról, hogy milyen lesz a jövő Európája. Így viszont a várható eredményeket is európai arányokban kell vizsgálni: a valamennyi tagországot felölelő kutatások alapján az a legvalószínűbb, hogy a Fidesz képviselte politika drámai vereséget fog szenvedni.

Ha csak a leginkább egy erős Európáért kiálló pártokat nézzük – az Európai Néppártot, a Szocialistákat és Demokratákat, a liberálisokat, Macron francia elnök pártjával együtt, és a zöldeket – akkor már ez

 

a négy nagy pártcsalád a 705 fős Európai Parlamentben legalább 460 helyet fog szerezni. Ezzel szemben az Orbán politikáját támogató, legismertebb csoport, az olasz Salvini vezette pártcsalád, még akkor sem fog 90 mandátumnál többet szerezni, ha Orbánék oda lépnek be. Lesz egy nagyon stabil, erős, legalább 60 százalékos Európa-párti többség, míg Orbánék jó esetben ha elérnek 12-13 százalékot.

 

Ezért az a kérdés, hogy ki mire megy 10-15-20 mandátummal, bizonyos vonatkozásban értelmetlen. Az Európai Parlamentben sem egy pártnak, sem egy frakciónak nincs többsége – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

 

A pártelnök szerint a várhatóan legnagyobb, néppárti frakció is körülbelül 160 mandátumot fog szerezni, ami az EP nagyjából 20 százaléka. A legnagyobb pártszövetség, a német CDU–CSU várhatóan 35 helyet, alig 5 százalékot. – Nem az az igazi kérdés, hogy kinek hány embere van az EP-ben, hanem az, hogy ki tud saját politikájához szövetségeseket szerezni.

 

A Demokratikus Koalíció erősebb Európát, ebből fakadóan erősebb Magyarországot, illetve Európai Egyesült Államokat képviselő politikája könnyebben fog szövetségeseket, többséget szerezni, mint a Fidesz, függetlenül attól, hogy a kormánypárt itthon hány mandátumot szerez majd.

 

Gyurcsány Ferenc feltette a kérdést: mi az oka a Fidesz várható drámai európai kudarcának, mert létezése során a Fidesz először lesz Európában ellenzékben. – Amit a Fidesz képvisel, az egy szűk ellenzéki politika, függetlenül attól, hogy melyik pártcsaládba fognak beülni. A Fidesz azért fog ellenzékbe kerülni, mert két legalapvetőbb állítása hamis, s Európának azon a részén, ahol szabad és nyilvános a politikai vita, az európai polgárok ezt mereven, helyenként indulatosan elutasítják. A két állítás egyike a menekültkérdés, amely a következő években is itt marad velünk, de a migrációval foglalkozó szervezetek

 

idénre összesen mintegy 20 ezer menekült érkezését jósolják Európába. Ez kevesebb, mint amennyi a 2015-ös menekültválság előtti bármelyik évben. Menekültkérdés van, menekültválság nincs.

Mindazok, akik a kérdéssel foglalkoznak, köztük a miniszterelnök által is kedvelt sztártörténész Noah Harari, nem sorolják a migrációt a világ jövőjének legnagyobb problémái közé.

 

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz bukásának másik oka, hogy Európa nem kér abból, amit a magyar kormány a kereszténység megvédésének nevez, mert Európa legnagyobb felekezete, a katolicizmus épp az emberek segítését, egymás megértését és egymásra találását helyezi előtérbe. Ezért nem kérnek a magyar kormányfő hazug, az európai kereszténységet számító módon védeni akaró politikájából, mert ami szerintük keresztény, az gyökeresen ellenkezője annak, amit a magyar kormányfő képvisel.

 

Európát és az európai kereszténységet éppen Orbánnal szemben kell megvédeni.

 

Ezért lesz az Orbánnal szemben álló erőknek stabil többsége, és ezért fog Orbán vereséget szenvedni – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke. – Így a választások előtt 10 nappal már kimondhatjuk, hogy a magyar kormányfő Európában már akkor veszített, mielőtt kinyitották volna az urnákat. Ettől nekünk még teljes erővel képviselnünk kell egy tisztességes kampányban az erős Európát, az Európai Egyesült Államokat!

RSS
Kapcsolódó politikusok