Barion Pixel
Patthelyzet a XV. kerületben: a DK el fogja érni, hogy az uniós támogatásokat a korrupt Orbán-kormány ne használhassa zsarolásra

Patthelyzet a XV. kerületben: a DK el fogja érni, hogy az uniós támogatásokat a korrupt Orbán-kormány ne használhassa zsarolásra

2019.05.15.

Patthelyzet a XV. kerületben: a DK el fogja érni, hogy az uniós támogatásokat a korrupt Orbán-kormány ne használhassa zsarolásra

 

A Fidesz ismét megakadályozta a XV. kerület költségvetésének elfogadását, semmit sem törődve a helyi lakosok érdekével. A költségvetés elfogadását már több alkalommal megtorpedózta a polgármester-választás elvesztését megemészteni képtelen Fidesz, így most Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, és Német Angéla XV. kerületi polgármester együtt javasolták, hogy többek között az önkormányzatok közvetlenül az EU-tól hívhassák le az uniós támogatásokat, megkerülve a bosszúálló és korrupt Fidesz-kormányt.

– Már nyolcadik alkalommal futottunk neki a költségvetés elfogadásának, s már oda jutottunk, hogy Fidesz, illetve a kerületi Fideszből korábban kivált képviselők már sem fogadják a napirendi pontot – mondta Németh Angéla polgármester. – Ugyanez történt tegnap is, mivel a képviselőtestületben paritásos, 10-10 az arány. A Fidesz eddig is számtalanszor cserben hagyta a XV. kerületet, mint ahogy a Fidesz vezette főváros is, például amikor lemondott a 4-es metró meghosszabbításáról. Később kampányfogásként bedobta a gyorsvillamos ötletét, aztán ez erre szánt pénzt a 3-as metró felújítására fordították. Most pedig úgy látszik, a zajvédő falat is megfúrja a főváros: a közbeszerzési eljáráson ugyanis nem született eredmény.

 

A Fidesz 80-100 ezer kerületi lakost büntet a költségvetés megtorpedózásával, egyértelműen a zavarkeltésre, rombolásra és zsarolásra használja hazugságokból összetákolt többségét. Számukra a kerület zökkenőmentes működése egy pillanatra sem fontos.

 

Polgármesterként, az engem támogató képviselőtársaimmal mindent megteszünk a kerület működtetése érdekében. A XV. kerületnek van pénze, de a civil szervezetekre, sportegyesületek támogatására sajnos nem tudunk költeni, s ez nagyon sok embert érint fájdalmasan. Amire a kerület műküdtetésében tavaly volt forrás, azt idén is tudjuk biztosítani, amit viszont nagyon sajnálunk, hogy elmaradhatnak a fejlesztések – mondta Német Angéla.

A polgármester szerint a rendelőintézetbe nem fogják tudni beszerezni a tervezett CT-készüléket, de elmarad a sportcsarnok építése is, amit legfeljebb a választások után tudnak elkezdeni. – Nagyon bízom benne, hogy az őszi önkormányzati választáson biztos többséget szerzünk, s akkor az új képviselőtestület visszamenőleg hozhat egy olyan döntést, amelynek köszönghetően mindenki megkapja, amit ígértünk, s aminek fedezete egyébként meg is van a költségvetés tervezetében.

 

A kerület nem áll le, minden alkalmat megragadunk a működőképesség fenntartására, lesz közvilágítás és szemétszállítás, s a kerületi gyermekek táboroztatása sincs veszélyben.

 

Bár a tervezett felújítások elmaradnak, a kerületi gyerekek el tudnak menni mindkét táborunkba, Balatonvilágosra és Bernecebarátiba. A kerületben pontosan érzékelik kik a felelősök a kialakult helyzetért, s nem túl barátságos szavakkal illettik őket. A Fidesznek semmmilyen érdeke nem volt a költségvetés megakadályozására, leszámítva, hogy személyes kérdéssé zülesztette, zsarolta a kerület vezetését, és meg akarta mondani nekem, hogy én kivel dolgozzam, ennek a zsarolásnak viszont nem engedünk – jelentette ki Német Angéla.

 

Dobrev Klára szerint a XV. kerület jó példa arra, hogy a Fidesz megpróbálja sakkban tartani az önkormányzatokat, de a tudományos életet, a civil szervezeteket meg azokat a kis- és középvállalkozókat, akik nem Mészáros Lőrinc cégbirodalomához tartoznak.

 

Orbán Viktor úgy tesz, mintha az uniós támogatás az ő személyes zsebpénze lenne, s úgy gondolja, hogy ezzel szabadon zsarolhat egy ellenzéki önkormányzatot, a független Magyar Tudományos Akadémiát, vagy neki nem tetsző civil szervezeteket. A Demokratikus Koalíció el fogja érni, hogy az uniós támogatásokat a korrupt Orbán-kormányt megkerülve közbetlenül jussanak el a magyar intézményekhez, s a magyar emberekhez. Üzenem Orbán Viktornak, hiába próbálja kiszorítani Magyarországot az Európai Unióból, ez nem feg neki sikerülni, sőt azt sem fogjuk engedni, hogy politikája miatt az ország támogatásoktól essen el.

 

Dobrev Klára elmondta: javaslataik vannak arra, hogy az uniós támogatások ne a korrupt kormányon keresztül jussanak el valahova, hanem a konkrét intézmények közvetlenül kaphassák meg. Erről tárgyalt Németh Angélával, az Akadémia több tagjával és civil szervezetekkel, hogy az európai választások után konkrét és kidolgozott javaslatot terjesszenek elő. – A mostani helyzet olyan, mintha egy zsebtolvaj kivenné zsebünkből a pénzüket, s azt mondaná, csak akkor adja vissza, ha Fideszre szavazunk. Tegnap megálltunk Gánton, s megnéztük azt a bányát, ahol a közpénz elveszíti közpénz jellegét, s Orbán-vagyonná válik. Ennek is véget kell vetni, s ennek is az a megoldása, hogy az uniós támogatásokat független, európai testületek bírálják el és ítéljék oda. Ezt a javaslatot Molnár Csaba már 2016-ban megtette az Európai Parlamentben, s úgy tűnik, most, három évvel később az EU vezetői is osztják azt a nézetet, hogy a korrupt Orbán-kormányon keresztül nem biztosított, hogy a támogatűsok oda kerüljenek, ahova kellenek. Számunkra tehát az Európai Egyesült Államok azt is jelenti, hogy az erős Európa vigyáz a magyarok pénzére – jelentette ki Dobrev Klára.                                    

RSS
Kapcsolódó politikusok