Barion Pixel
A DK 7 pontos nyugdíjprogramja: Dobrev Klára bemutatta, mi jár az európai nyugdíjasoknak, míg a magyar időseket a kormány vegetálásra ítéli

A DK 7 pontos nyugdíjprogramja: Dobrev Klára bemutatta, mi jár az európai nyugdíjasoknak, míg a magyar időseket a kormány vegetálásra ítéli

2019.05.12.

A DK 7 pontos nyugdíjprogramja: Dobrev Klára bemutatta, mi jár az európai nyugdíjasoknak, míg a magyar időseket a kormány vegetálásra ítéli

 

A Demokratikus Koalíció már korábban ismertette európai programjának három legfontosabb elemét, de most Dobrev Klára EP-listavezető részletezte is azokat a legfontosabb változásokat, amelyek a nyugdíjasokra várnak egy Európai Egyesült Államokban.


– Nagyon sokszor hallhattak arról, hogy az Európai Egyesült Államok alapja az európai minimálbér és minimálnyugdíj, illetve az európai családi pótlék és az európai multiadó. Mivel nincs mindig lehetőség ezek részletesebb kifejtésére, most azokat a legfontosabb programpontokat szedtük össze, amelyek a magyar nyugdíjasok helyzetén segítenek. Szüleink, nagyszüleink végigdolgoztak egy életet, s ezért megérdemlik, hogy tisztességes és biztonságos öregkor jusson nekik. Már ismertettem az európai minimálnyugdíj koncepcióját: nem csak európai, hanem emberi minimum is, hogy egy ledolgozott élet után a legkisebb nyugdíj értéke érje el legalább azt a szintet, amely egy tisztességes élethez elegendő.

Ha ebben az országban akár egyetlen ember is van, akinek a nyugdíja nem éri el a 30 ezer forintot, ha akár egyetlen olyan ember van, akinek 50-60 ezer forintból kell havonta megélnie – és nagyon sok ilyen ember van, mint ahogy nagyon sokan a 100 ezer forintos nyugdíjat sem érik el. Amíg ilyenek vannak, nem mondhatjuk, hogy ez egy normális és tisztességes európai ország. Ezért európai szabályozást szeretnénk, olyan európai minimálnyugdíjat, amelynél kevesebbet egyetlen európai uniós polgár sem kaphat a saját államától.

 

Dobrev Klára a második legfontosabb programpontjának a méltányos nyugdíjemelést tartotta, mert nem lehet folyamatosan játszadozni a nyugdíjemelés mértékével, amit ma csinál a kormány. Játszanak az inflációval, miközben ha kimegyünk a piacra, s megnézzük mennyibe kerül a krumpli, a zöldség, vagy mennyi lesz a következő egy-másfél éven belül a hús ára, akkor pontosan látható, hogy egy nyugdíjas kosár inflációja köszönőviszonyban sincs a kormány inflációs számításával. A nyugdíj ma már egyre kevesebbet ér, mert az őket sújtó infláció jóval magasabb, mint amit a kormány kiszámol. Ezért mi azt mondjuk,

vissza kell állítani a vegyes indexálású emelést, s nem csak az inflációra, nem is csak a nyugdíjasokat leginkább érintő inflációra, hanem a bérekre is tekintettel kell emelni a nyugdíjakat. Ha a kormányon múlik, emberek millióit ítélik arra, hogy a következő 20-25 évben vegetáljanak, s helyzetükben semmiféle javulás ne következzen be.

Dobrev Klára harmadiknak azt emelte ki, hogy büntetőfeljelentést tett Orbán Viktor ellen, mert szerinte törvénytelen és alkotmányellenes volt a magánnyugdíj-pénztárak államosítása, amellyel elvette 3 millió ember nyugdíját. – Ugyanilyen

törvénytelen volt a szolgálati és a rokkantnyugdíjak elvétele, s ezt már a magyar alkotmánybíróság és az európai bíróság is kimondta. Ezek az ítéletek a kormányt mintha nem is érdekelnék. Éppen ezért erősíteni kell az európai jogban a nyugdíjvédelem intézményét, ezen a téren is meg kell védeni az európai állampolgárokat saját kormányukkal szemben is.

Meglévő juttatásokat ne lehessen törvénytelenül elvenni, ahogy az Orbán-kormány éveken keresztül megtette – szögezte le Dobrev Klára.

A DK listavezetője szerint ugyanez vonatkozik az európai egészségügyi minimumra, bár sokan nem gondolják, ez is nagy részben az európai nyugdíjasokat érintő programpontjuk. – Egy magyar vakbelet ugyanúgy kell megműteni, mint egy holland vakbelet.

Ha valaki infarktust kap Magyarországon, ugyanolyan egészségügyi ellátást kell kapnia, mint Németországban.

Ezért javasoljuk az összes tagországra kiterjedő és folyamatosan ellenőrzött európai egészségügyi minimumot. Ha lehet térkövekre és szökőkutakra európai pénzt fordítani, akkor lehessen az egészségügyre is. Természetesen szigorú ellenőrzés mellett, mert nem szeretném, ha az európai egészségügyi minimumból még egy felcsúti kisvasút épülne.

Dobrev Klára kitért arra, hogy május 1-je után sokat beszéltek a kilakoltatásokról. – Elmondtuk, drámai, hogy a kormány semmilyen felelősséget nem érez a kérdésben. Benyújtottunk egy törvényjavaslatot is, hogy kisgyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni.

Elképzelhetetlen a XXI. század Európájában, hogy gyermekeket kiraknak az utcára, az állam meg az önkormányzat pedig azt feleli, hogy neki ezzel semmi dolga. Magatehetetlen, idős embereket sem lehet az utcára kitenni.

Egy XXI. századi, erős Magyarországnak képesnek kell lennie, hogy ezeknek az idős embereknek méltányos elhelyezést nyújtson. Dobrev Klára szerint programjuk 6. pontja szinte minden idős embert érint, mert az idősgondozás az összeomlás szélén áll. Kevés és megfizethetetlenül drága idősotthon létezik, ráadásul az idősgondozásban dolgozók jelentős része ma már maga is bőven 50 év feletti. – Tíz éven belül nem lesznek gondozók, ellátás nélkül maradnak a rászorulók milliói.

Azt javasoljuk, hogy hazai és uniós támogatásból meg kell kétszerezni a jelenlegi idősotthoni helyeket, és muszáj legalább 50 százalékkal növelni a szektorban dolgozók bérét, különben elmennek külföldre.

A hetedik pont pedig az időskori életminőség. A világ boldogabbik felében nyugdíjasnak lenni nem azt jelenti, hogy napról napra kell tengetni az életet. Nem az a döntés, hogy gyógyszer vagy élelmiszer, hanem tanulnak, társaságba járnak, programot szerveznek, internetet használnak. Ezek gazdagabbá és tartalmassá teszik az idős emberek életét, s rajtuk keresztül a társadalmat is. Szeretnénk, ha európai uniós forrásokból lehetne időskori életjavító programokra is költeni.

A DK programja átfogja az időskor szinte teljes részét. Ezek minimumelvárásként kellene szerepelniük egy kormány programjában is.

Ha ezt Orbán nem teszi meg, megtesszük mi Európában – jelentette ki Dobrev Klára.

RSS
Kapcsolódó politikusok