Barion Pixel
Magyarellenes ukrán bérszavazók is dönthetnek a mi jövőnkről az európai parlamenti választásokon

Magyarellenes ukrán bérszavazók is dönthetnek a mi jövőnkről az európai parlamenti választásokon

2019.05.09.

Magyarellenes ukrán bérszavazók is dönthetnek a mi jövőnkről az európai parlamenti választásokon


A botrány hatására ugyan visszavonták, de egy nyíltan magyarellenes ukrán püspök is megkaphatta Orbán Viktortól a magyar állampolgárságot. Hányan lehetnek még ilyenek? Mert ez az eset csak a jéghegy csúcsa. A részletekről Arató Gergely frakcióvezető-helyettes beszélt.


– A magyarellenes kijelentéseiről elhíresült, magyargyűlölő ukrán püspök, Viktor Vasziljevics Begy egyike azon keveseknek, akiktől visszavonták a magyar állampolgárságot, de ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa, hiszen egy ismert emberről volt szó, s kétség sem fért hozzá, hogy visszaéltek az állampolgárság megszerzésével. S mivel még

ő is egyből megkapta a magyar állampolgárságot, hogyan működik az ellenőrzési rendszer a honosításnál, hogyan kaphatnak állampolgárságot olyan emberek, akik erre egyértelműen méltatlanok?

Működik nemzetbiztonsági ellenőrzés ezekben az esetekben? És hány ezren lehetnek még, akik úgy kaptak magyar állampolgárságot, hogy nem csak nem magyar nemzetiségűek, de kifejezetten a magyarok ellen beszélnek, mint az említett püspök, aki tiltakozott a Vereckei hágóhoz tervezett magyar emlékmű ellen, és ukrán nacionalistaként rendszeresen uszít a magyar kisebbség ellen. Hány olyan ukrán lehet még, aki titokban magyar állampolgárságot kapott, s magyarul nem beszélnek, de a Fidesznek hála szavazhatnak a május 26-i európai parlamenti választáson?

A DK szerint elfogadhatatlan, hogy olyanok is szavazhassanak, akiknek nincs közük az Európai Unióhoz, nem az EU polgárai. S ezek szerint vannak közöttük, akik még csak nem is magyarok. A mi jövőnkről csakis mi dönthetünk, ebbe nem szólhatnak bele magyarellenes ukránok.

Miközben magyarok százezrei fognak május 26-án az Európai Egyesült Államokra, az európai minimálbérre, európai minimálnyugdíjra és európai családi pótlékra szavazni, addig a Fidesz ukránokat honosít magyarrá, s szavazati jogot ad nekik – mondta Arató Gergely.

A DK politikusa szerint az ukrán bérszavazóknak mindegy, hogy lesz európai minimálbér, európai minimálnyugdíj vagy európai családi pótlék – nekünk azonban nagyon nem mindegy. A Demokratikus Koalíció tudni akarja, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a magyargyűlölő ukrán püspök, hány olyan ukránt honosított titokban a magyar kormány, akiknek semmi közük a magyarsághoz, még a nyelvet sem beszélik, de a Fidesznek hála szavazhatnak.

A DK számára vérlázító, hogy a Fidesz állampolgársági csalással akarja meghamisítani a magyar népakaratot, ezért is menjünk el minél többen május 26-án szavazni, hogy mi döntsünk a jövőnkről, s ne mások.

Kérdére válaszolva Arató Gergely elmondta, eddig is magyar kormány feladata lett volna ellenőrizni, kik kaphatnak magyar állampolgárságot, de ezek a botrányok után, mikor semmilyen erkölcsi alappal nem rendelkezők is megkapták az állampolgárságot, a magyar kormánytól elvárják, hogy vizsgálja felül eddigi gyakorlatát. A DK álláspontja abban sem változott, hogy az újabban biztosított levélszavazás az EU-n kívüli kettős állampolgároknak számos lehetőséget nyújt választási visszaélésekre, csak csakis arra szolgál, hogy a Fidesz meghekkelje az Európai Parlamenti választást. – Ezért az uniós szervezetekhez is fordultunk, mert ez a teljes európai parlamenti választást befolyásolja. A szavazók listáját a magyar kormány pedig nem adja ki, a határon túli szavazók névjegyzéke nem nyilvános, ezt az EBESZ választási megfigyelői is kifogásolták, mert a levélszavazás teljesen átláthatatlan, nem tudjuk, kiknek van joguk szavazni,

még a Nemzeti Választási Iroda is elismerte, hogy nem tudják kiszűrni, kik azok, akik már elhunytak, s így nem szavazhatnának.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok