Barion Pixel
Alultervezett inflációval sanyargatják a nyugdíjasokat, a bérnövekedést pedig nem veszi figyelembe a kormány

Alultervezett inflációval sanyargatják a nyugdíjasokat, a bérnövekedést pedig nem veszi figyelembe a kormány

2019.05.08.

Alultervezett inflációval sanyargatják a nyugdíjasokat, a bérnövekedést pedig nem veszi figyelembe a kormány

 

A Fidesz évek óta tudatosan alultervezi az inflációt, hogy minél kisebb nyugdíjemelést adjon a nyugdíjasoknak, a gazdasági növekedést és a bérnövekedést pedig egyáltalán nem számítja be, és ez 2020-ban sem lesz másképp. Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke tájékoztatta a sajtót a bizottsági ülés után.

– A Pénzügyminisztériumban már zajlik a 2020. évi költségvetés előkészítése, s a tervezetekből máris kirajzolódik, hogyan gondolkodik a kormány a legfontosabb területekről. A költségvetési bizottság ülésén az egyik legnagyobb területet és legtöbb embert érintő kérdést, a nyugdíjemelést tekintettük át. Itt már a tervezési fázisban is jól látható, hogy

érdemi nyugdíjemelés nem lesz, a bérnövekedésből és a gazdasági növekedésből a nyugdíjasok semmit sem fognak érezni.

A kormány azt mondja, megőrzi a nyugdíjak reálértékét, viszont a bérnövekedésből a nyugdíjasok teljesen kimaradnak. A bizottság ülésén lehetőség nyílt volna arra, hogy ezt már a tervezés során figyelembe vegyék, s ne utólag, módosító indítványokkal próbálják korrigálni, amennyiben erről érdemi vitát tudnánk folytatni. Ezért is hívtuk meg Varga Mihály pénzügyminisztert a bizottság ülésére, hiszen neki éves beszámolási kötelezettsége van, de nem élt a meghívással – mondta Varju László.

A bizottság elnöke szerint lényegében mindennapi kérdés a nyugdíjasoknak eldönteni, hogy gyógyszert vagy ételt vesznek, arról nem is beszélve, hogy esetleg elvigyék unokájukat az állatkertbe. – És ebben a döntéskényszerben a nyugdíjasok nem az életükhöz fontos gyógyszert fogják megvenni, hanem inkább az unokát viszik el az állatkertbe.

Méltatlan és megalázó, hogy Magyarország ennyire nem becsüli meg ezeket az idős embereket. A Fidesz már évek óta tudatosan alultervezi az inflációt, így alacsonyabb nyugdíjemelést ad, aztán utólag próbál kompenzálni, és adni valamit abból, amit már ez év elejétől meg kellene kapniuk a nyugdíjasoknak.

Ez az emelés pedig kötelezően járna nekik, mert most nem is arról beszélünk, hogy a gazdaság teljesítménye lehetővé tenne magasabb emelést is, itt most a törvényi kötelezettségről beszélünk. Az infláció alultervezésével járó alacsony nyugdíjemelés módszerének véget kell vetni – jelentette ki Varju László.

A bizottsági elnök szerint vegyes indexálásra van szükség a nyugdíjemelés tervezésekor, azaz vegyék figyelembe a bérnövekedést és az inflációt is. – Ehelyett a kormány egészen más célokat és módszereket fogalmaz meg, a hetente megjelenő kiegészítésekből ugyanis látni fogjuk, kiket részesítenek előnyben, határon innen és túl. Azt azonban máris láthatjuk, hogy az inflációt jelentősen meghaladó bérnövekedést a kormány a nyugdíjemeléskor egyáltalán nem veszi figyelembe. Éppen ezért

ragaszkodunk a vegyes indexáláshoz, és elvárjuk a kormánytól, hogy a nyugdíjak emelésénél legyen tekintettel a bérnövekedésre is

– mondta Varju László, aki megismételte, továbbra is várják a bizottság ülésére Varga Mihály pénzügyminisztert.

A sajtótájékoztatón Bősz Anett, a bizottság tagja is részt vett, aki arról beszélt, hogy a 3 millió magyar nyugdíjas nagy többségének azzal kell szembenéznie, hogy a hónap vége előtt elfogy a pénze, sokan napokat töltenek gyakorlatilag éhezéssel, mint az kiderült, amikor az államkincstár fennakadásokkal, késve folyósította a nyugdíjakat.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok