Barion Pixel
Gyurcsány: történelmi a tétje a májusi voksolásnak

Gyurcsány: történelmi a tétje a májusi voksolásnak

2019.05.08.
Gyurcsány: történelmi a tétje a májusi voksolásnak
 
Sopron, 2019. május 7., kedd (MTI) - Történelmi tétje van a május 26-i európai parlamenti (EP) választásnak mivel megjelentek olyan politikusok, akik nem azon gondolkodnak, hogyan lehet még szorosabbá fűzni az európai együttműködést - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden, soproni kampányeseményén.
 
Gyurcsány Ferenc a választási fórumon mintegy százötven, főként idősebb szimpatizáns előtt azt hangoztatta: Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter azon dolgozik, hogy távolabb kerülhessen a közös döntésektől, mert nem szeretnének semmilyen hatalmat maguk fölött tudni.
A választás igazi tétje, hogy közelebb kerülünk-e a még szorosabb együttműködéshez, vagy egymástól elkülönült nemzetállamok lesznek Európában - mondta a pátelnök, hozzáfűzve, ahol nincs együttműködés, ott megjelenik a rivalizálás, előbb-utóbb a pénzügyi küzdelem, ami megnyitja az utat az ellenségeskedés és a háború előtt. Nincs félút, ezt a történelem is megmutatta - mondta.
 
Együtt sokkal jobb, de ennek ára van, még pedig az, hogy az esetek egy részében közösen kell dönteni. Egy Európai Egyesült Államokban nem szűnik meg az önállóság, mert nem arról van szó, hogy Magyarország lemond nemzeti szuverenitásáról, hanem arról: nem kell attól félni, hogy egy sor kérdésről közösen döntsön más országokkal - mondta.
Gyurcsány Ferenc szerint az EP-választást követően "új szelek fújnak majd", mert az Európai Parlamentben a képviselők nyolcvan százaléka hirdet majd Európa-párti álláspontot. 
 
Azt mondta: a hatalmi szerkezet tekintetében nem lesz változás, azonban a kormányfő helyzetében igen, mert Európa legbefolyásosabb pártjából a Fidesz átkerül a "bajkeverők kicsi csoportjába", amellyel érdekérvényesítési képessége romlik, és egyetlen szövetségese, barátja sem tart majd ki mellette.
A pártelnök emlékeztetett arra is, hogy a DK az egyetlen olyan párt Magyarországon, amely egységes, kiszámítható a politikája, megalakulása óta egyetlen "cikkcakkot" sem tett álláspontjaiban, mer szembeszállni a kormánypártokkal, és az egyetlen párt, amelyik a kezdetektől azt hangoztatta, hogy a Sargentini-jelentést meg kell szavazni. A jelentés nem a magyar népről, hanem a kormányról mondott "helyes kritikát" - tette hozzá.
 
A legfontosabbnak azt nevezte, hogy olyan világban éljünk, ahol vigyáznak arra, hogy az embereknek legyen választási lehetőségük, és mindenki eldönthesse, mit csinál, hogyan gondolkodik, mi a véleménye, mi a hite.
Meglátása szerint a kormány úgy véli, az általa "egyetlen helyes magyarhoz illő élethez" és politikai nézetéhez kell az embereknek alkalmazkodniuk. 
 
Orbán Viktor lehet, hogy azt hiszi, átgyúrta az embereket, de abban a pillanatban, amikor a rezsim bukni fog, azok, akiket a saját képére gyúrt, olyan könnyen hagyják el, mint amilyen könnyen csatlakoztak hozzá - hangoztatta a pártelnök.
 
 
 
MTI 2019. május 7., kedd 19:56
RSS
Kapcsolódó politikusok