Barion Pixel
Törvényjavaslatot nyújtottunk be: Legyen munkaszüneti nap május 9., Európa napja!

Törvényjavaslatot nyújtottunk be: Legyen munkaszüneti nap május 9., Európa napja!

2019.05.07.

Törvényjavaslatot nyújtottunk be: Legyen munkaszüneti nap május 9., Európa napja!

 

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslata szerint a május 9-i Európa nap a jövőben legyen munkaszüneti nap, mivel 1950. május 9-én tett javaslatot Robert Schuman francia külügyminiszter az Európai Szén- és Acélközösség megalapítására. Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetőjének sajtótájékoztatója.

– Ezzel jött létre a mai Európai Unió őse, az integráció alapja. Képzeljük magunkat az akkori helyzetbe: alig öt évvel vagyunk a világháború után, s olyan népek képviselői ültek le a tárgyalóasztalhoz, akik öt évvel korábban még gyilkolták egymást. Olyan emberek ültek az asztal két oldalán, akik között volt, aki bombákat szórt a másik családjára, egymás fiait, apját ölték meg a fronton. Mégis, öt évvel Európa legnagyobb háborúja után képesek voltak egymással leülni, és megalkotni egy új világot. Hatalmas sikerrel, hiszen a szerződés óta eltelt 69 évben Európa a béke szigete lett. Ilyen hosszú béke még nem volt Európa történetében. Ekkor született meg a ma mindannyiunk által ismert Európa, ahova mi, magyarok, már olyan régóta tartozni akartunk.

Idén februárban az Európai Parlament is arra ösztönözte a tagállamokat, hogy május 9. legyen az európaiak közös ünnepe, amelyet minden európai polgár magáénak érezhet. Ezért a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújtott be, hogy nyilvánítsák munkaszüneti nappá május 9-ét. Ez a nap minden európait összeköt.

Nagyon sokszor hallották már tőlem, hogy a Demokratikus Koalíció azt az Európai Egyesült Államokat képviseli, amely törődik a polgáraival. Beszéltem az európai minimálbérről, minimálnyugdíjról és az európai családi pótlékról, de az az Európa, amelyet mi képviselünk, nem csak anyagi kérdésekről szól – jelentette ki Dobrev Klára.

Az EP-listavezető kifejtette, hogy Európa egy eszme is, egy közös hagyomány, kultúránk is, amelyet mindannyian magunkénak érzünk. – Boldogan mesélünk a gyermekeinknek a nemzeti ünnepeinkről, például március 15.-ről vagy október 23.-ról, hogy mi történt azokon a napokon, milyen büszkék vagyunk hőseinkre, akik forradalmainkban harcoltak a szabadságért, azért a szabadságért, amelyet ma Magyarországon sajnos újra fenyegetnek.

Ahogy elmondjuk nekik, miért érdemes küzdeni egy demokratikus Magyarországért, úgy azt is mondjuk el, hogy voltak olyan bátor emberek 69 évvel ezelőtt, akik elindítottak egy együttműködést, amely egy békés és szabad Európához vezetett.

Nagyon remélem, hogy ezt az erős Európát mi magyarok sokáig tudjuk majd élvezni. Európai parlamenti képviselőként azért fogok dolgozni, hogy az európai magyarok az erős Európában maradjanak, és semmilyen diktatórikus hatalom ne tudjon minket kivinni az Európai Egyesült Államokból Európa perifériájára. Remélem, hogy a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatát elfogadják, és május 9. munkaszüneti nap lesz, közös nemzeti ünnepünk, nekünk, magyaroknak is – mondta Dobrev Klára.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok