Barion Pixel
Egyedül a DK foglalkozik érdemben a nyugdíjasokkal: támogatjuk a nyugdíjak értékének emelkedését az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel

Egyedül a DK foglalkozik érdemben a nyugdíjasokkal: támogatjuk a nyugdíjak értékének emelkedését az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel

2019.05.02.

Egyedül a DK foglalkozik érdemben a nyugdíjasokkal: támogatjuk a nyugdíjak értékének emelkedését az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel

 

A nyugdíjasoknak nem szavak, hanem tettek kellenek. A Demokratikus Koalíció, mint Magyarország legeurópaibb pártja mindig a mai kormánypolitika által átvert nyugdíjasok mellett állt. Erről tanúskodik a szándéknyilatkozat, amelyet Dobrev Klára európai parlamenti listavezető, és Karácsony Mihály, az egyesület elnöke írt alá. A részletekről Dobrev Klára beszélt.

 

– Röviden ismertetném az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesülettel folytatott megbeszélését, hiszen rengeteg megbeszélni való közös témánk van. Magyarországon a nyugdíjasok talán a legkevésbé megbecsült emberek lettek az elmúlt több, mint nyolc évben. A kormány nem növelte a nyugdíjak értékét, a nyugdíjemelés számítása, indexálása pedig hátrányosan érinti a nyugdíjasokat. A baloldali kormányok az Orbán-kormány előtt vegyes indexálást alkalmaztak, ami egyszerűen azt jelentette, hogy a nyugdíjasok együtt sírtak s együtt nevettek az országgal.

Amikor jobban ment az embereknek, magasabb voltak a bérek, akkor a nyugdíjak is emelkedtek. Amikor viszont nagy baj volt, a világgazdasági válság következtében, akkor sajnos a nyugdíjak értéke is csökkent. Az Orbán kormány ezt megszüntette, s arra ítélte a magyar nyugdíjasokat, hogy egy stagnáló, de inkább romló életszínvonalon éljenek. Mindennapos helyzet a magyarországi nyugdíjasok számára, hogy amikor megkapják a pénzüket, dönteniük kell: gyógyszer vagy rezsi. Hogy másra is költsenek, arra már esélyük sincs.

Folyamatosan hangsúlyozom, hogy a Demokratikus Koalíció európai programjában az egyik legfontosabb elem az európai minimálnyugdíj bevezetése. Mert mindenkinek jár a tisztességes élet, egy olyan nyugdíj, amelyből emberhez méltó élet élhető – szögezte le Dobrev Klára. – Magyarországon ma több, mint egymillió nyugdíjas, a nyugdíjszerű ellátásban részesülők közül pedig 800 ezren kapnak kevesebb, mint 120 ezer forintot egy hónapban. És sokan vannak, akik még ennek a töredékét sem viszik haza. Ennyi pénzből ma egyáltalán nem lehet tisztességgel megélni, a kormány pedig ezzel nem foglalkozik.

A Demokratikus Koalíció programjában kiemelten szerepel az európai minimálnyugdíj, s meg fogjuk találni azokat az európai partnereket – akik egyébként sokan vannak, s ugyanezt a programot képviselik. El fogjuk érni a célunkat, még ha Orbán ezt nem is akarja, de lesz európai minimálnyugdíj.

Karácsony Mihály hozzátette: örömmel írták alá a szándéknyilatkozatot, mert tudják, csak közösen lehet elérni valamit. Elmondta, minden megyében s a fővárosban tartottak Nyugdíjas Parlamenteket, ahol összegyűjtötték a nyugdíjasokat leginkább érintő problémákat. – 29 téma gyűlt össze, de tudjuk, hogy ennyi témával nem lehet előállni, ezért úgy döntöttünk, hogy a legfontosabb a nyugdíjszámítás vegyes indexálása. Ehhez keresünk partnereket, és örülünk a Demokratikus Koalíció és személy szerint Dobrev Klára támogatásának, hogy véget vessünk a nyugdíjak további értékromlásának.

RSS
Kapcsolódó politikusok