Barion Pixel
Átverik a nyugdíjasokat: a nyugdíjak még az inflációt sem követik, ezért Varju László összehívja a költségvetési bizottság rendkívüli ülését

Átverik a nyugdíjasokat: a nyugdíjak még az inflációt sem követik, ezért Varju László összehívja a költségvetési bizottság rendkívüli ülését

2019.04.28.

Átverik a nyugdíjasokat: a nyugdíjak még az inflációt sem követik, ezért Varju László összehívja a költségvetési bizottság rendkívüli ülését 

 

A kormány tettek helyett csak szavakkal segíti a nyugdíjasokat, járandóságuk nemhogy nem emelkedik, de az infláció miatt egyre kevesebbet ér, a bérnövekedést pedig nem veszik figyelembe. A részletekről Varju László, az országgyűlés költségvetési bizottságának DK-s elnöke tartott sajtótájékoztatót.

 

– A Pénzügyminisztérium közzétette a 2020. évi költségvetés tervezetét, amelyből kiolvashatók a kormány szándékai. Ráadásul, ismét elmondom, úgy tervezik a jövő évi költségvetést, hogy a 2018-as adatokat továbbra sem ismerjük, zárszámadás nem történt, az idei év adatait még nem tudhatjuk, miközben a kormány már 2020-ról beszél, tehát folyamatosan ingoványos talajra terveznek. Azonban 

annyi már biztosan látható, hogy a nyugdíjasokat átverik. Figyelembe kellett volna venni a bérnövekedést, de ezt a kormány nem tette meg. Ugyanez történt idén is a 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel, miközben megszüntették a nyugdíjas-infláció számítását, pedig ez ennél jóval magasabb volt.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a kormány csal, és a nyugdíjasok kárára finanszírozza az állami költségvetést. Már az is csalás, ha csupán az inflációval számolnak, és nem veszik figyelembe a nyugdíjas fogyasztói kosarat, elvégre a krumpli, a kenyér és a gyógyszerek árának növekedése sokkal többet számít a nyugdíjasoknál, mint az új autók áremelkedése. Ezt ellensúlyozná, ha figyelembe vennék a bérnövekedést, ahogy a korábbi baloldali kormányok tették. Nem becsapni kell nyugdíjasokat, hanem elismerni az általuk évtizedeken át végzett tisztességes munkát. Választókörzetemben, az újpesti piacon is mindent drágának éreznek a nyugdíjasok, mert ez a kormány rajtuk kereskedik – jelentette ki Varju László. – A bizottság elnökeként összehívom a költségvetési bizottság rendkívüli ülését, ráadásul a pénzügyminiszternek meg kell tennie éves kötelező beszámolóját, s egy ilyen költségvetési tervezet után itt az ideje annak, hogy Varga Mihály beszámoljon arról, miért a nyugdíjasokon nyerészkedik ez a kormány.

Varju László elmondta: követelik, hogy 

a kormány vizsgálja meg mekkora a nyugdíjas-infláció, s annak megfelelően korrigálja a nyugdíjakat. Vissza kell állítani a korábbi baloldali kormányok által használt számítást, s ennek megfelelően tervezni a költségvetést.

– Ne trükközzenek az életüket végigdolgozó emberek megélhetésével, ezért is képviseli a Demokratikus Koalíció a májusi EP-választásokon az Európai Egyesült Államok tervét, amely európai minimálnyugdíjat garantál a magyar nyugdíjasoknak. Európa pedig nem fogja átverni őket, míg a magyar kormány és a Fidesz már évek óta ezt teszi. A kormány trükközése miatt az időseknek egyre többször dönteniük kell, hogy gyógyszert és élelmiszert vegyenek, vagy elvigyék-e az unokát az állatkertbe. Sokszor semmire nem jut. 

A Fidesz szándékosan nem vizsgálja a nyugdíjas kosárra vonatkozó inflációt, mert akkor kiderülne, hogy elcsalják az emberek nyugdíját. 

Ezért kell összehívnom a költségvetési bizottság rendkívüli ülését, ahol a Demokratikus Koalíció nevében követelem a nyugdíjas infláció felmérését, s annak megfelelően a nyugdíjak korrigálását – mondta Varju László.

Kérdésre válaszolva közölte, azért kezdeményezi a pénzügyminiszter meghallgatását, mert adatok híján tőle szeretnék megtudni, hogy az átlagnál kisebb nyugdíjban részesülőknek mennyi kárt okozott az alacsony nyugdíjemelés.

RSS
Kapcsolódó politikusok