Barion Pixel
Dobrev Klára: 10 milliárdos plakátkampány helyett a kormány támogassa a kisgyermekek ajánlott védőoltásait!

Dobrev Klára: 10 milliárdos plakátkampány helyett a kormány támogassa a kisgyermekek ajánlott védőoltásait!

2019.04.26.

Dobrev Klára: 10 milliárdos plakátkampány helyett a kormány támogassa a kisgyermekek ajánlott védőoltásait!

 

Propaganda helyett inkább valódi családvédelem kellene, de a tízmilliárdból reklámozott hamis családvédelmi programba nem fér bele a gyerekek ajánlott oltásainak állami finanszírozása, hogy minden kisgyermek megkaphassa az összes fontos védőoltást. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listájának vezetője tájékoztatta a sajtót a részletekről.

– Ez a kormány szeret nagyon sokat beszélni a családok, a gyermekek védelméről, de az elmúlt nyolc év során alig tettek valamit, hogy valódi könnyebbséget hozzanak a gyermekeket nevelő családok többségének az életébe, s nem csupán egy szűkebb, gazdagabb rétegnek. Az elmúlt napokban hírek szóltak arról, hogy kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást, de akik gyermekeket nevelnek vagy kisunokáik vannak, pontosan tudják, hogy 

jelenleg a védőoltások többségét az állam nem támogatja. Ezek nem kötelező oltások, mégis nagyon veszélyes, sokszor akár halált is okozó betegségek ellen védenek. Ilyen például az agyhártyagyulladás elleni védőoltás, amely 36 ezer forintba kerül, és kétszer kell beadni, ami már több mint 70 ezer forint.

És akkor itt van még a rotavírus elleni, vagy a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni oltás, amelyek szintén egyre nagyobb veszélyt jelentenek Magyarországon, nem is beszélve a hepatitisz különböző védőoltásairól. Sokszor hallhatták már, hogy az egészségügyre milyen kevés pénzt fordít a kormány, s helyette stadionokat épít, meg értelmetlen, soha meg nem térülő Budapest–Belgrád vasútvonalat, továbbá látványberuházásokat, s még nem is említettem a paksi atomerőmű bővítését, amely iszonyatos pénzbe fog kerülni a magyar adófizetőknek – mondta Dobrev Klára.

A DK listavezetője szerint mindezeknek a védőoltásoknak az állami finanszírozása 10 milliárd forintba kerülne, miközben a kormány a következő alig két hónapban 10 milliárd forintot költ önfényező plakátkampányra

Azt ajánlom Orbán Viktornak, kérdezze meg a kisgyermeket nevelő családokat, mit szeretnének: plakátokat látni az utcán vagy abból a pénzből inkább védőoltást a gyerekeiknek? 

Ha Magyarországon ma egy szülő meg szeretné védeni gyermekét minden olyan betegségtől, amelytől az orvostudomány már képes oltással megvédeni, akkor 100 ezer forintos összeget kell kifizetnie. Ezt a magyar családok túlnyomó többsége nem teheti meg.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy bővítsék ki a támogatott oltások körét, és az ajánlott oltások nagy része is részesüljön állami támogatásban.

Az a kormány, amely nem képes ezt kifizetni, helyette inkább plakátokat nyomtat, s azokkal ragasztja tele az országot, az alkalmatlan a munkájára – jelentette ki Dobrev Klára.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok