Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Az új nyelvvizsga-szabállyal kizárják a felvételizők többségét az egyetemekről, urakra és szolgákra szakítják szét az országot

Gyurcsány Ferenc: Az új nyelvvizsga-szabállyal kizárják a felvételizők többségét az egyetemekről, urakra és szolgákra szakítják szét az országot

2019.04.25.

Gyurcsány Ferenc: Az új nyelvvizsga-szabállyal kizárják a felvételizők többségét az egyetemekről, urakra és szolgákra szakítják szét az országot

 

A DK jogosnak tartja a diákok lázadását az igazságtalan nyelvvizsgatörvény ellen, hiszen az a felvételizők nagyobbik része előtt bezárná a felsőoktatás kapuit, miközben a közoktatásból nyelvtanárok százai hiányoznak. A diákok támogatásáról Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tájékoztatta a sajtót.


– Jövőre bezárják az egyetemek kapuit a felvételizni akarók fele előtt. Ez a mai fiatalok elárulása, reményeik, esélyeik lábbal tiprása. Mielőtt értékelnénk, beszéljünk a tényekről: jövő évben életbe lép egy olyan szabály, mely szerint csak azok jelentkezhetnek egyetemre, akiknek már van középfokú nyelvvizsgája. Hivatalos adatok szerint tavaly a felvételizők 55 százalékának nem volt ilyen. Azzal tudnám érzékeltetni ennek a számnak a brutalitását, hogy 

a Debreceni Tudományegyetem Egészségügyi Karára tavaly felvettek kétharmada az új szabály szerint még csak nem is jelentkezhetett volna. Egy olyan területen, ahol krónikus szakemberhiány van.

Magyarországon ma a közoktatásból hiányzik 450-500 nyelvtanár. Valamennyien azt gondoljuk, a középiskola egyik feladata lenne, hogy a diákokat felkészítse a továbbtanulásra. Ehhez képest a hivatalos Nemzeti Alaptanterv az úgynevezett B1 szintű nyelvtudást teszi kötelezővé, miközben a középfokú nyelvvizsga a magasabb, B2 szintet képviseli. Vagyis az állam az általa kötelezővé tett tudásnál alacsonyabb szintű tudással engedi el a diákokat a gimnáziumból. Ez drámai helyzetet fog eredményezni, mert Magyarországon elvétve találunk kétnyelvű családokat, ahol a gyermekek lényegében két anyanyelvet beszélnek. A diákok túlnyomó többsége arra kényszerül, hogy az idegen nyelvet az iskolában tanulja meg, mint ahogy a matematikát, a biológiát vagy az irodalmat is – mondta Gyurcsány Ferenc. Az elnök szerint az iskolák ma ennek a kötelezettségnek nem tudnak eleget tenni. 

Nyelvvizsgája ma döntő részben a jobb módú családokból érkező, magasan kvalifikált szülők gyermekeinek van, akik nagyvárosokban vagy olyan településeken élnek, ahol lehetőségük van iskolán kívüli nyelvoktatást igénybe venni. A kisvárosokban és a falun élők ettől a lehetőségtől lényegben el vannak zárva, a nem tehetős családok gyermekei pedig nem engedhetik meg maguknak. 

Gyurcsány Ferenc szerint ez a második legnagyobb akadály, amely az egyetemre készülő érettségizők előtt tornyosul. Először ugyanis általánossá tették az önköltséges képzést, és a hihetetlen mértékű tandíjat, bizonyos szakokat, mint például a jogi képzést vagy most a közgazdasági képzést a Corvinuson csak jelentős, havi több tízezer forintos tandíjjal lehet elvégezni. Erre most jött egy újabb szűrő, amely minden egyéb feltételtől függetlenül a diákok több, mint fele előtt bezárja az egyetemek kapuját. – Ez gyalázat. A nyelvtanulás, a nyelvtudás természetesen kulcskérdés. 

Felnőttként tanultam meg folyékonyan beszélni angolul, így tudom, milyen iszonyatos erőfeszítés ezt felnőttkorban megcsinálni. Nem a nyelvtudás ellen vagyok, hiszen az számos helyzetben később elengedhetetlen, magasan kvalifikált szakmunka esetében is. De ezt a nyelvtudást az iskolában kell megszerezni, azaz előbb van a tanítás, s utána a dolgozatírás. Ez fordítva nem megy.

Az nem működik, hogy az állam nem vállalja a szükséges nyelvtudás megadását, ugyanakkor az általa nem biztosított tudást az egyetemi felvétel előfeltételévé teszi. Iszonyú Magyarországot mutat nekünk az, hogy a kiemelkedés, a felemelkedés, a jobb esélyek útját nagyon tudatosan elzárják a diák többsége elől. 

Az elit és a felső-középosztály érdekeit szolgáló rendelkezéssel szétszakítják az országot urakra és szolgákra.

Minden okuk megvan a diákoknak arra, hogy tiltakozzanak az új szabály ellen. Nem a nyelvtudás követelménye, hanem az állam farizeus, nem teljesítő magatartása ellen. Ezért támogatjuk a diákok április 26-ra, a Kossuth térre szervezett tüntetését, amelyet a Független Diákparlament Diák Vagyok nevű mozgalma szervez. Arra bátorítjuk a középiskolásokat és az egyetemistákat, hogy álljanak a sarkukra, szolidaritásból én magam is ott leszek az új szabály elleni demonstráción, de nekik kell megtanulniuk kiállniuk érdekeik mellett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. 

RSS
Kapcsolódó politikusok