A DK Navracsics Tibor uniós biztoshoz fordul az Akadémia függetlenségének megóvásáért

2019.04.17.

A Magyar Tudományos Akadémiának már nincs hova hátrálnia, a kormány folyamatosan semmibe veszi, így nem maradt más lehetősége, mint nyíltan ellenállni a politikai zsarolásnak. Erről és a DK Navracsics Tiborhoz intézett felhívásáról beszélt Arató Gergely frakcióvezető-helyettes.

–  Minden tiszteletünk a Magyar Tudományos Akadémiának, amiért a megfélemlítési kísérletek dacára is kiáll a tudomány szabadsága mellett, hogy az akadémiai intézményhálózat a tudósoké maradjon, s ne kerüljön a kormány kezébe. Az Akadémia nem tiltakozik az intézmények újfajta működtetése ellen, de ahhoz ragaszkodik, hogy a kutatóintézetek az Akadémia intézményrendszerében maradjanak, s ott a döntéseket továbbra is elsősorban a tudósok hozzák meg. Ez garancia lenne arra, hogy kormányzati döntésekkel ne lehessen elvenni vagy átcsoportosítani az Akadémia intézményhálózatát.

Az Akadémia és minisztérium közösen mérte fel gazdasági és tudományos szempontok alapján az intézményhálózatot, s megállapították, hogy ezek az intézmények a legjobb tudományos teljesítményt nyújtó és leginkább gazdaságosan működő műhelyek közé tartoznak egész Európában.

Nincs tehát szakmai indok a változtatásra, a kormány egyszerűen rá akarja tenni a kezét azokra a forrásokra, amelyeket az Európai Unió nyújt tudományos kutatásokra – jelentette ki Arató Gergely.

A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ KIÁLL A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA MELLETT, S KÖVETELI, HOGY A KUTATÓINTÉZETEKET NE VEGYÉK EL AZ AKADÉMIÁTÓL, A KORMÁNY PEDIG FEJEZZE BE AZ AKADÉMIA ZSAROLÁSÁT, A FORRÁSOK TÖRVÉNYTELEN VISSZATARTÁSÁT.

Arató Gergely szerint egy hazafias kormánynak meg kell becsülnie az Akadémia és kutatóhálózatának teljesítményét, biztosítva a kutatók szabad munkáját, amelyet az ország érdekében végeznek. Az Orbán-kormány azonban nem támogatja, hanem elüldözi a kutatókat, holott nemzeti érdek, hogy minél több kutató itthon maradjon, de ehhez kiszámíthatóan működő intézményekre van szükség.

Mivel a magyar kormány sem a tudományos élet, sem az ellenzék képviselőivel nem áll szóba, a DK felszólítja Navracsics Tibort, hogy mint oktatási-tudományos kérdésekkel foglalkozó uniós biztos, s egyben a Fidesz bennfentese, járjon közben és találjon olyan megoldást, amely garantálja az uniós értékeket és a tudomány szabadságát.

Az elmúlt hónapokban az Akadémia mindent megtett, hogy a kormány hagyja őket nyugodtan dolgozni, de a Fidesznek semmi sem elég, egyetlen tudományos-szakmai szempontot sem vesz figyelembe, semmiben nem enged az Akadémia vezetésének. – Ez a sorozatos politikai zsarolás vezetett oda, hogy mára az Akadémiának nem maradt más lehetősége, mint világosan szembeszállni a kormányzati törekvésekkel. A DK kiáll a tudomány szabadsága, a kutatóintézetekben dolgozók egzisztenciális biztonsága és szakmai szabadsága mellett, s kérjük Navracsics Tibor közbenjárását, hogy a magyar kormány fejezze be az Akadémia elleni támadásokat – mondta Arató Gergely.